Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kam o víkendu? Objevte neznámou Krteň

Jako každý týden, i tentokrát si pro vás Drbna přichystala tip na výlet po Praze a okolí. Dnes se podíváme do Krtně, zaniklé vsi na okraji Prahy. Výlet navíc můžete spojit s návštěvou osady Chaby, která vás možná překvapí svou atmosférou.

Z vesnice zůstal jenom kostel

Nedaleko Stodůlek se jako součást městské části Třebonice rozkládá přírodní scenerie, jakou byste tu asi nečekali. Setkáte se tu s nefalšovanou vesnickou atmosférou i starým kostelíkem.

Vesnice tu stála už od středověku. V sedmnáctém století se připojila k nedalekým Chrášťanům a nejspíš po třicetileté válce úplně zanikla. Dodnes se zachoval jen kostel, který slouží místním jako oblíbený cíl víkendových výletů.

Kostel sv. Jana a Pavla je v románském slohu a v zachovalém stavu. Pravidelné bohoslužby tu ale nečekejte, poutní mše se tu konává vždy jednou za rok v červnu. Kostelík obklopuje zachovalý hřbitov, který se dodnes používá.

Pokud se do Krtně vydáte ze Zličína, narazíte po cestě na osadu Chaby. Místo vás na okamžik úplně vyvede z pražského rušného života. Setkáte se s usedlostmi, které jako by vypadly z venkovské idyly. A když budete mít tedy štěstí, potkáte tady i koně. Místní jezdecký statek tu totiž pořádá jezdecké soutěže a výstavy.

Z přírody zpátky do města

Ke kostelíku vedou cesty ze dvou stran, jedna po silnici ze Stodůlek nebo z Třebonic a druhá, klidnější, od Zličína přes Chaby. Na tu se můžete napojit za nedalekým hypermarketem Tesco v místním nákupním centru.

Procházku si pak můžete prodloužit třeba směrem na Řeporyje, kde děti určitě ocení velké dětské hřiště. Tam také narazíte na několik možností k občerstvení.

Čtete také:

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Praha, procházky, tipy, Třebonice, Krteň, Chaby, kostel, Drbna.cz, třicetiletá válka, Stodůlky, Zličín, Chrášťany, Tesco

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Peterka

Jsem velice potěšen zmínkou o Krtni, bydlím nedaleko a mám to místo rád. V prvé řadě tu nikdo neřekne "půjdeme do Krtně". Půjdeme na Krteň! Fotografie v článku jsou hezké, ale neuspořádané a popis přístupových cest je chaotický. Ke kostelíku se vztahují pověsti, že se v něm skryla poslední manželka císaře Karla IV. před loupežníky nebo před nepřízní počasí. Také, když se jela pomodlit za manželovo zdraví na Hrad ke svatému Vítu, v době císařovy nemoci při pobytu na Karlštejně a zde ji měl dostihnout posel se zprávou, že je císaři již lépe. Kostelík bohatě obdarovala. Také se zde mělo vyskytovat strašidlo, způsobující nehybnost kolemjdoucích osob a kolemjedoucích spřežení. Vysvobodilo je přinesení vody k uhašení žízně strašidla. V nedalekém Ořechu působil vlastenecký kněz a spisovatel J.Š. Baar a tento kostelík byl "jeho rajon", sloužil tu mše. Na hřbitově jsou v neoznačeném hrobě pochováni příslušnící ROA, padlí v Pražském povstání 1945. Chápu, že do tak krátkého článku nakupi tolok informací není jednoduché. Přijď te se podívat na Krteň !

Sobota, 4. září 2021, 12:22Odpovědět

Kam o víkendu? Objevte neznámou Krteň  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.