Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pražané letos vytřídili téměř 450 tun kovových obalů. Přibylo i více kontejnerů

Od začátku ledna do konce července vytřídili Pražané 449 tun kovových obalů. To je o devadesát více než ve stejném období loni. Rovněž přibyly také kontejnery k jejich sběru. Uvedl to mluvčí Pražských služeb (PSAS) Radim Mana. Z odpadu pracovníci PSAS ručně vytřídili 2,6 tuny hliníkových kapslí do kávovarů.

Přibyly nádoby na sběr kovového odpadu

Šedých nádob na sběr kovového odpadu je nyní v metropoli 1590, začátkem loňského roku to bylo asi 1250. K třídění odpadu využívá PSAS třídičku umístěnou v areálu firmy ve Vysočanech, která s pomocí magnetu a proudové separace oddělí různé druhy kovů a ty pak slisuje do podoby, ve které společnost materiál odevzdává odběratelům k dalšímu zpracování.

Lidé by podle mluvčího neměli do kontejnerů vhazovat plechovky v igelitových sáčcích, protože to komplikuje třídící proces. Do kontejnerů nepatří ani nádoby od sprejů, tlakové nádobky od kosmetiky, obaly od motorových olejů a dalších nebezpečných či chemických látek, prázdné plynové kartuše od turistických vařičů ani použité hasičské přístroje.

Počet vytříděného tohoto odpadu každoročně roste

Počet vytříděného kovového odpadu každoročně roste, což souvisí s růstem počtu sběrných nádob. Loni Pražané za celý rok do šedých kontejnerů vyhodili 629,3 tun kovů, předloni to bylo 421 tun a rok před tím 261,8 tun. „Pokud nebudou obaly recyklovány a opětovně využívány, nedokážeme snížit ekologickou zátěž a splnit naše klimatické závazky. Proto jsem rád, že je třídění kovových obalů, kávových kapslí a nápojových plechovek mezi Pražany populární,“ uvedl náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN).

Všeho tříděného odpadu PSAS loni svezla 59 592 tun, což znamenalo meziroční pokles o asi 719 tun. Směsného odpadu, jehož svoz PSAS zajišťuje asi pro dvě třetiny metropole, loni firma odvozila 257 754 tun, což bylo o necelé procento meziročně více. Malešická spalovna pak zpracovala 287 792 tun odpadu, což bylo o 9850 tun více než předloni.

Pražský magistrát v důsledku novely odpadového zákona musí do konce roku schválit novou vyhlášku, která nově stanoví ceny za svoz odpadu. Hlubuček dříve uvedl, že na jejím znění se pracuje a úpravy budou pro některé Pražany znamenat zdražení, jiným se však zase mohou ceny snížit. Kalkulace bude nově vycházet jen z kapacity popelnic, nyní je složitější. Nově by měly být zdarma hnědé popelnice pro svoz bioodpadu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Praha 11

Štítky ČR, odpady, správa, Praha, kontejner, odpad, Pražské služby, Petr Hlubuček, Vysočany, Starostové a nezávislí, Pražský magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražané letos vytřídili téměř 450 tun kovových obalů. Přibylo i více kontejnerů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.