Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Dolních Počernicích vznikne výběh pro zubry. Bude stát šestnáct milionů

Výstavba výběhu pro zubry evropské v pražských Dolních Počernicích vyjde na přibližně 15,91 milionu korun. Vybudovaná bude ohrada a rovněž zázemí pro chov, jehož součástí bude seník, tůně, přístřešky nebo prostory pro chovatele. Vyplývá to z dokumentu, který schválili na svém posledním zasedání radní hlavního města. Investorem stavby je Zoologická zahrada hlavního města Prahy v Troji. Radní schválili ještě stavbu voliéry pro ptáky nebo další fázi stavby výběhu pro velbloudy. Zřizovatelem zoo je hlavní město.

Výběh bude vybudován ve dvou etapách

Zoologická zahrada v Troji se poprvé otevřela 28. září 1931 a patří k nejnavštěvovanějším místům v Praze. Kvůli uzavření pro veřejnost, jehož důvodem byla pandemie covidu-19, klesla v roce 2020 návštěvnost o 42 procent. Do zahrady loni zavítalo 851 623 návštěvníků, tedy o téměř 605 tisíc lidí méně než v roce 2019.

Výběh pro chovné stádo zubrů bude vybudován ve dvou etapách, uvedl již v červnu na svém facebooku náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN). Nejdříve vznikne ohrada o rozloze asi deseti hektarů. Následně bude rozšířená o dalších až pět hektarů, které nyní slouží pro ukládání kalů z pražských rybníků a tůní. Zatímco pozemky v první fázi připomínají spíše lesostep, pozemky druhé etapy budou sloužit jako pastvina.

Kromě ohrady bude vybudován také seník, automatické napajedlo, jednoduchý přístřešek a vybudován bude rovněž takzvaný manipulační a karanténní výběh oddělený od toho hlavního. „Uvnitř ohrady bude zbudováno několik jednoduchých oplocenek chránících hodnotné skupiny dřevin, případně budou chráněny cenné solitéry,“ píše se v materiálu. Postaveno bude rovněž zázemí pro chovatele.

Chystá se i výstavba ptačí voliéry

Radní zahradě schválili také investici 21 milionů do stavby voliéry ptáků u pavilonu Sečuán v areálu zoo. „Voliéra naváže na jižní fasádu a bude sloužit expozici ptačích druhů z asijských hor,“ píše se v materiálu. Jako třetí projekt radní souhlasili druhou etapu stavby ubikace a výběhu pro velbloudy ve výši 44 milionů. Vedení města doporučilo, aby v případě stavebních akcí využívala zoo takový způsob zadání projektu, kde jeho cena nebude jediným hodnotícím kritériem, a tam, kde je to vhodné, bude využívat například architektonické soutěže a podobně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Štítky ČR, příroda, stavby, zoo, Praha, Dolní Počernice, hlavní město, Troja, pandemie covidu-19, Petr Hlubuček, Starostové a nezávislí, Facebook, S'-čchuan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Dolních Počernicích vznikne výběh pro zubry. Bude stát šestnáct milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.