Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Nekoupejte se v Hostivařské přehradě, varují hygienici. Ve vodě jsou sinice

Podle hygieniků není voda v Hostivařské přehradě nyní vhodná ke koupání. Důvodem je masový výskyt sinic. Ty mohou lidem způsobit vyrážky, zarudlé oči, rýmu i dýchací obtíže. Zejména alergici, děti, těhotné ženy a lidé s oslabeným imunitním systémem by se ve vodě neměli koupat. Hygienici k tomuto doporučení dospěli na základě měření, které provedli v pondělí. Sinice jsou také v rybníku Šeberák a ve vodní nádrži Džbán.

Sinice obsahují látky, které mohou vyvolat vážné alergické reakce. Podle citlivosti se mohou u koupajícího objevit vyrážky, zarudlé oči, rýma i dýchací obtíže. Produkují také toxiny, při velmi vážné otravě může podle hygieniků nastat i trvalé poškození jater. K množení organismů přispívá teplé počasí.

Lidé by se neměli koupat ani v Šeberáku nebo na Botiči

Sinice se každoročně objevují také na potoce Botiči v Hostivaři. Voda je v této největší vodní ploše v Praze nyní nejméně zakalená od května, kdy ji hygienici v tomto roce poprvé analyzovali. Citliví lidé by se měli vyvarovat koupání v rybníku Šeberák na okraji Kunratic. Také zde se v letních měsících sinice každoročně objevují.

Zvýšený obsah zdraví ohrožujících bakterií je také ve vodní nádrži Džbán na Litovickém potoce. V nádrži o výměře osmnáct hektarů byla do poloviny července voda bez závad. Zhoršená kvalita vody je dále třeba v biotopu v Radotíně, o čemž hygienici informovali již na konci července.

Naopak nejlepší voda je od května v koupalištích s přírodním čištěním vody na Lhotce v Praze 4 a v rybníku Motol. Lidé se bez obav mohou koupat také v nádrži Divoká Šárka v údolí Šáreckého potoka.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hostivařská přehrada

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Praha, Vodní nádrž Hostivař, rybník, Šeberák, Džbán (geomorfologický celek), Botič, Hostivař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nekoupejte se v Hostivařské přehradě, varují hygienici. Ve vodě jsou sinice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.