Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pijte kohoutkovou vodu, vzkazuje město Pražanům. Leckdy je kvalitnější než balená

Do pražské vodárenské soustavy investovalo vedení města v poslední době celkem 1,5 miliardy korun. Tyto investice přispějí zlepšení kvality pitné vody v úpravnách na Želivce a v Podolí. Podle vedení města je základem modernizace přechod na novou technologii filtrování vody přes granulové aktivní uhlí. Tato technologie nově funguje ve vodárně v Podolí a v těchto dnech je zprovozněna obdobná technologie také v úpravně vody Želivka.

Kohoutková je kvalitnější než balená

Kvalita kohoutkové vody v hlavním městě je dlouhodobě špičková ve všech měřitelných aspektech. „Po instalaci těchto technologií garantujeme, že voda je v takové kvalitě, že takovou nenajdete často ani v těch koupených plastových lahvích,“ řekl na dnešní tiskové konferenci náměstek primátora a radní pro oblast životního prostředí a infrastruktury Petr Hlubuček (STAN).

Hlubuček zároveň apeloval, aby lidé v Praze raději pili kohoutkovou vodu než balenou, což vede ke zbytečné produkci odpadu a vyjde to dráž. „Naším cílem je omezit vznik jakéhokoliv odpadu," řekl a dodal, že magistrát k tomuto doporučení připraví kampaň.

Filtrace vody přes aktivní uhlí

Většinu vody, která teče z pražských kohoutků, dodává městu úpravna vody Želivka. Tu vlastní hlavní město z 90 procent. Instalace nové technologie tam podle Hlubučka stála 1,2 miliardy korun bez daně, z toho přes 750 milionů šlo z dotace. Želivka dodává vodu i do obcí ve Středočeském kraji a na Vysočině.

Díky nové technologii filtrace přes aktivní uhlí, kterou nově získává i úpravna vody Želivka, se lépe odstraní syntetické organické chemikálie, přírodní organické sloučeniny a další sloučeniny, které ovlivňují chuť a pach pitné vody. Nová technologií také lépe odstraňuje z vody pesticidní látky a jejich metabolity.

Inovace v Podolí

Vodárnu v Podolí provozují městem spoluvlastněné Pražské vodovody a kanalizace a od povodní v roce 2002 do konce letošního června sloužila jen jako záložní zdroj. Nyní již je zapojena do pravidelné distribuce vody v metropoli. Instalace technologie aktivního uhlí tam podle náměstka vyšla na 300 milionů korun.

Úpravna vody Želivka je největší úpravnou vody pro Prahu, podle jejích webových stránek se podíl na zásobování metropole pohybuje kolem 74 procent. Zařízení vstoupilo do provozu v roce 1972. Voda je do úpravny dodávána z vodárenské nádrže Švihov a z ní pokračuje do vodojemu v Jesenici. Praha získává část vody také z vodního zdroje Káraný a od června opět i z Podolí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com/com77380

Štítky zdraví, voda, pitná, Praha, technologie, Želivka, Podolí, uhlí, Petr Hlubuček, Starostové a nezávislí, Pražské vodovody a kanalizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pijte kohoutkovou vodu, vzkazuje město Pražanům. Leckdy je kvalitnější než balená  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.