Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Průměrná mzda v Praze stoupla na 41 720 korun

Průměrná hrubá měsíční mzda v Praze ve 3. čtvrtletí meziročně stoupla o 5,9 procenta na 41 720 korun. Lidem přibylo na výplatních páskách v průměru 2308 korun. Pražské mzdy jsou v Česku zdaleka nejvyšší, celorepublikový průměr převyšují o osm tisíc korun. Procentuální nárůst byl ale mezi kraji nejpomalejší. Reálně po zahrnutí inflace se výdělky v hlavním městě zvedly o tři procenta. Vyplývá to z dat, která dnes zveřejnil Český statistický úřad.

V Praze je pomalý nárůst mzdy obvyklý, výdělky v hlavním městě ale převyšují ostatní kraje s velkým odstupem. Nejblíže Praze je Středočeský kraj s průměrným výdělkem 34 058 korun následovaný Plzeňským krajem s 33 019 korunami. Regionem s nejnižšími výdělky zůstává Karlovarský kraj, kde zaměstnanci zůstali jako jediní v republice pod 30 tisíci korunami.

"Rozdíly ve mzdách napříč Českou republikou jsou vysoké. Průměrný zaměstnanec v Praze pobírá o 11.779 korun vyšší mzdu než průměrný zaměstnanec v Karlovarském kraji. Tato situace vede k migraci Čechů z chudších regionů do Prahy," komentoval čísla hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Nejvyšší meziroční růst průměrné mzdy zaznamenal Středočeský kraj, a to o 7,7 procenta. Výrazný byl i v Královéhradeckém kraji, kde se výdělek proti loňskému třetímu čtvrtletí zvýšil o 7,6 procenta.

V jedenácti krajích podle statistiků ubylo zaměstnanců, v Praze jich naopak dál přibývá. V metropoli pracuje každý pátý zaměstnanec z republiky, ve třetím čtvrtletí to bylo 842.200 lidí z celkových čtyř milionů.

V celém Česku průměrná hrubá měsíční mzda ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 6,9 procenta, tedy 2163 korun na 33 697 Kč. Obecně platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou. Medián, tedy střední hodnota pobíraných mezd, činil 29 549 korun. Čtyři pětiny zaměstnanců pobíraly mzdu mezi 15 680 Kč a 52 531 Kč měsíčně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, hospodářství, mzdy, 3.čtvrtletí, ČSÚ, Praha, mzda, průměrná mzda, Česko, Český statistický úřad, Středočeský kraj, Karlovarský kraj, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průměrná mzda v Praze stoupla na 41 720 korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.