Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nový pavilon v pražské botanické zahradě bude stát sto milionů. Hotový má být na jaře 2023

V jižní části botanické zahrady v pražské Troji začala výstavba nového výstavního pavilonu. Hotový by měl být na jaře 2023. Vzniknout mají dvě budovy, kde bude mimo jiné zázemí pro návštěvníky a zaměstnance zahrady, multifunkční sál nebo obchod se suvenýry. Budovy se začnou stavět v polovině července, přípravné práce začaly již na konci června. Uvedla to mluvčí zahrady Michaela Bičíková.

Výstavní pavilon i provozní objekt jsou navrženy tak, aby se v rámci okolních expozic neuplatňovaly příliš výrazně nebo rušivě. Budou zde využity přírodní materiály a celkově je stavba pojata spíše jako pozadí pro dominantní popínavou zeleň,“ uvedl vedoucí stavebního oddělení botanické zahrady Václav Jůzko.

Obchod se suvenýry i multifunkční sál

Pražská botanická zahrady byla založena v roce 1969 a je celoročně přístupná od srpna 1992. Jedná se o příspěvkovou organizaci hllavního města, která v 90. letech do správy získala vinici sv. Kláry. Před vícee než patnácti lety byl také otevřen oblíbený tropický skleník Fata Morgana.

Podobu pavilonu navrhli architekti ze studia AND. Bude stát při ulici Nádvorní a výstavní a provozní budovy pak bude spojovat pergola. Návštěvnické centrum a technické zázemí pro zaměstnance se bude nacházet v objektech, které budou mít některé stěny prosklené.

Součástí bude také obchod se suvenýry a rostlinnými specialitami z botanické zahrady. Ústředním prostorem ve výstavním pavilonu bude multifunkční sál, který má sloužit pro pořádání výstav, přednášek a vzdělávacích akcí.

V botanické zahradě jsou v rámci výstavy jedovatých sukulentů k vidění „rostlinní zabijáci“

V pražské botanické zahradě v Troji jsou od pátku 18. června k vidění pryšce, adénie, aloa a další jedovaté sukulenty. Součástí výstavy s názvem Co Maryša ještě neznala aneb Jedovaté sukulenty a cykasy, která potrvá do 11. července, je i...

Výběrové řízení na stavbu nového pavilonu vyhrála firma OHL ŽS. Podle smlouvy právě mezi firmou a botanickou zahradou by měla stavba stát 99,95 milionu korun bez DPH. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky byla podle dokumentů k zakázce zveřejněných ve věstníku veřejných zakázek 95 milionů korun bez DPH. Stavba se nakonec vysoutěžila za 82 milionů bez DPH.

Pokladna a vstup do zahrady jsou nově na konci ulice Nádvorní

Kvůli realizaci výstavby se přesunula pokladna a vstup do zahrady, které jsou teď nově na konci ulice Nádvorní blíže vinice svaté Kláry. Připravuje se také nový vstup na severu areálu z ulice K Pazderkám. Po dokončení by se právě on měl stát hlavním vstupem do zahrady. Podle dřívějšího vyjádření náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN) by měla být budova s velmi nízkou spotřebou energie. K dispozici by v ní měla být kavárna, restaurace, přednáškový sál či subtropický skleník. Odhadovaná cena stavby je tři sta milionů korun a její stavba by mohla začít v roce 2023.

Nový most spojí část botanické zahrady a skleník Fata Morgana

Podle Bičíkové by se ale ještě letos měl začít stavět nový most, který spojí část botanické zahrady okolo skleníku Fata Morgana s ostatními částmi areálu zahrady. Kvůli návštěvě skleníku tak nebudou muset lidé areál opouštět, jako to bylo nutné dosud. Nyní se také dokončuje stavba vodovodu, díky kterému bude možné pro zavlažování rostlin využívat vodu z  Vltavy.

Ohodnoť článek

Foto Botanická zahrada Praha

Štítky ČR, příroda, stavby, Praha, botanická zahrada, pavilon, zahrada, Troja, Fata Morgana, Petr Hlubuček, Starostové a nezávislí, OHL ŽS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový pavilon v pražské botanické zahradě bude stát sto milionů. Hotový má být na jaře 2023  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.