Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kam o víkendu? Projděte se pod stoletými stromy v Oboře Hvězda

Vedou vaše víkendové procházky stále na stejná místa? Drbna pro vás každý týden připravuje tip na výlet po Praze a okolí. Tento týden se podíváme do Obory Hvězda, která se rozkládá v pražské Liboci.

Přírodní památka v hlavním městě

Park s rozlohou přes 85 hektarů se nachází mezi Vypichem a Horní Libocí, na severovýchodě jeho hranici tvoří Litovický potok. Páteř areálu sestává ze tří majestátních alejí sbíhajících se vprostřed parku u letohrádku Hvězda. Za ním se potom rozkládá hustý les.

Hvězda je výjimečná hlavně svými stromy. Více než polovina z nich už totiž roste alespoň 150 let. Více než 90 % všech stromů tu bylo vysázeno už před druhou světovou válkou. Mezi nimi jsou navíc některé stromy památné – jde o pět jírovců, o kterých se říká, že je vysázela Marie Terezie, tři buky a jeden dub zimní, který je jediným památným stromem svého druhu na pražském území.

Letecký pohled na letohrádek.

Do letohrádku na kávu nebo na výstavu

Obora Hvězda získala své jméno po letohrádku, který nechal vystavět Ferdinand II. Tyrolský v 16. století. Stavbu věnoval Filipíně Welserové. Filipína byla dcera bohatého, ale nedostatečně urozeného kupce, sňatek tedy nepřicházel v úvahu. Ferdinand si ji i přes to tajně vzal, dostal se tak do nemilosti papeže i habsburského rodu a musel se zříct polské koruny.

Letohrádek je charakteristický svým šesticípým půdorysem. Jde o ukázku renesanční architektury a národní kulturní památku. Do přelomu tisíciletí v něm fungovalo Muzeum Aloise Jiráska a Mikuláše Alše. Dnes ho spravuje Památník národního písemnictví. Kromě stálé expozice o Ferdinandu II. Tyrolském tu je až do konce října k vidění výstava připomínající dílo básnířky Bohumily Grögerové. U letohrádku funguje také kavárna, kde se po návštěvě výstavy můžete občerstvit.

V oboře žili jeleni, husy i gepardi

Původně obora sloužila pro lov zvěře. Zajíců se tu vyskytoval dostatek, ale další zvířata sem musela být dovezena. Kromě jelenů, bažantů, prasat a srnců k lovu se tu chovali koně, husy a kachny. Habsburkové v oboře často pořádali různé hony a lovecké slavnosti.

Zpestření se místní fauna dočkala za vlády Rudolfa II., který sem dostal dvanáct velbloudů, indické tele, indického osla, a dokonce i dva gepardy. Ti lovcům pomáhali s lovem jelenů.

Vojenská historie

Právě v Oboře Hvězda se v roce 1620 odehrála slavná bitva na Bílé hoře. Od té doby se místo několikrát stalo vojenskou základnou při konfliktech. Při pruském obléhání Prahy v roce 1757 byl les téměř vykácen. Od vlády Josefa II. areál fungoval jako sklad střelného prachu a pak byl teprve otevřen pro veřejnost.

Naučná cesta i oblíbený cíl běžců

V oboře se nachází několik dětských hřišť, naučná stezka o čtrnácti stanovištích i místa vhodná pro piknikování. Areál je oblíbený také cyklisty, běžci, v zimě je zde možné i běžkovat. Rozlehlé travnaté plochy a lesní cestičky oceňují pejskaři.

Do obory se nejlépe dostanete tramvajemi 22 nebo 25 na zastávku Vypich. Ze severní strany je možné dojet autobusem na zastávku Libocká nebo tramvají na Sídliště Petřiny. Tam se navíc vyskytuje více možností občerstvení, pokud na výletě dostanete hlad.

Čtete také:

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Praha, procházky, tipy, Obora Hvězda, Letohrádek Hvězda, letohrádek, strom, výstava, Liboc, druhá světová válka, Vypich, Marie Terezie Habsburská, Ferdinand II. Aragonský, Josef II. Habsbursko-Lotrinský, Rudolf II.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o víkendu? Projděte se pod stoletými stromy v Oboře Hvězda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.