Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Tramvajová vozovna Orionka na Vinohradech bude sloužit ke kulturním účelům

Pro kulturní a společenské účely bude sloužit bývalá tramvajová vozovna Orionka, která se nachází na Vinohradech. Pražští radní schválili záměr vypsat výběrové řízení na provozovatele areálu. Celková hodnota objektu, který je ve vlastnictví pražského dopravního podniku (DPP), je 153,6 milionu korun.

Venkovní areál, tři haly i zázemí

Cílem je, aby město dokázalo lépe využívat budovy, které již pozbyly původního účelu a hledáme pro ně náplň. Orionka je přesně taková budova. Je to krásný areál, který už ale neslouží původnímu využití,“ řekla k záměru pražská radní Hana Třeštíková (Praha Sobě).

Kromě venkovního areálu vozovny bude moct nájemce využít tři haly i zázemí. Podle radních je důležité, aby byl provoz ekonomicky soběstačný. Další využití by pak mělo mít přínos pro tamní komunitu. Bývalá vozovna tak bude využívána k volnočasovým, společenským a komunitním aktivitám nebo pro sport.

Vozovna zůstane nadále v majetku DPP. Každoročně se náklady na ostrahu, energie či údržbu objektu pohybují v posledních letech těsně pod třemi miliony korun. Pokud by podnik spolupracoval s městem, nemusel by tyto peníze vynakládat.

Původní historické koleje nechal položit František Křižík

Zatím není jasné, kdy bude Orionka nově využívána. Podle pražského radního Jana Chabra (TOP 09) by zástupci města chtěli tendr zvládnout do konce roku. „Bude to samozřejmě záviset na záměru, který tam zvítězí a jak dlouhou dobu bude potřebovat na rekonstrukce. Pokud by šlo vše optimální variantou, tak už můžeme něco mít v příštím roce," dodal Chabr.

Součástí areálu je kromě třílodní haly také bytový dům. V Orionce se nacházejí původní historické tramvajové koleje, které nechal položit František Křižík v roce 1897. Unikátní je i původní kolej v interiéru haly z roku 1897, kdy tento typ kolejnic nebyl nikde jinde v Praze v této podobě pro elektrické tramvaje normálního rozchodu použit. DPP v minulosti uvažoval o prodeji vozovny a rovněž se mluvilo o jejím využití pro muzeum MHD.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Institut plánování a rozvoje Prahy

Štítky ČR, správa, kultura, stavby, MHD, Praha, tramvaj, Vinohrady, Praha 10, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Hana Třeštíková, František Křižík, Jan Chabr, Praha sobě, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jasoň Klíma

Muzeum MHD by se mi líbilo, neboť střešovická vozovna není nafukovací a nevejdou se tam všechny zachovalé exponáty. Staré tramvaje vyvolávají stejnou nostalgii jako parní lokomotivy.

Úterý, 8. června 2021, 15:40Odpovědět

Tramvajová vozovna Orionka na Vinohradech bude sloužit ke kulturním účelům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.