Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Do pražských ulic vyrazí sanitka, která bude pomáhat drogově závislým

Do ulic Prahy 4 vyrazí koncem jara sanitka, která bude poskytovat zdravotní péči uživatelům návykových látek. Jde o projekt, který má za cíl snížit riziko šíření infekčních onemocnění mezi uživateli drog i v běžné populaci. Projekt financuje hlavní město a sanitku provozuje Středisko prevence a léčby drogových závislostí Drop In.

Terénní pracovníci poskytují pomoc a poradenství uživatelům drog

Problematika uživatelů drog je složitá. Praha 4 dlouhodobě podporuje terénní programy pro uživatele návykových látek. Na území čtvrté městské části působí kromě Střediska prevence a léčby drogových závislostí Drop In i další terénní program organizace Progressive.

„Postoj k osobám závislým na návykových látkách bývá často negativní, protože veřejnost vnímá zvláště jejich projevy navenek a trestnou činnost spojenou s drogami,“ uvedla předsedkyně výboru pro bezpečnost zastupitelstva Prahy 4 Lucie Michková (ODS).

Terénní pracovníci poskytují pomoc a poradenství uživatelům drog a zabývají se snižováním rizik spojených s užíváním drog, například sbírají nebezpečný injekční materiál.

Sanitka Drop Inu bude mimo jiné testovat uživatele návykových látek na přítomnost infekčních chorob, čímž ochrání veřejnost i před šířením nemocí včetně covid-19.

„Nemůžeme tyto osoby vykázat z veřejného prostranství“

Praha 4 má podle vedení radnice zájem na vyhledávání uživatelů drog a jejich navázání na pomáhající organizace. Jedním z významných důvodů je ochrana před šířením infekčních onemocnění, a to nejen mezi uživateli, ale také směrem k veřejnosti.

„Nemůžeme tyto osoby vykázat z veřejného prostranství, a tím problém takzvaně vyřešit, proto se snažíme, aby do životů našich obyvatel zasahoval fenomén závislostí co nejméně. Nedílnou součástí je tak i spolupráce s Policií České republiky, městskou policií, sociálním odborem ÚMČ Praha 4 zvláště pak s oddělením sociální intervence, s protidrogovým koordinátorem a také se školami v oblasti primární prevence,“ uvedla dále Lucie Michková.

„Snažíme se vyvážit preventivní a represivní přístup v rámci protidrogové politiky, to znamená, že nám jde nejen o potírání drogové kriminality a negativních jevů s ní spojených, ale i podporu léčby závislostí a prevenci,“ doplnila předsedkyně.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky drogy, závislí, pomoc, sanitka, Praha, prevence, léčba, ODS, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Král

Celý život jsem poctivě pracoval,v nočních službách na chirurgii jsem se s těmito osobami musel zabývat. Jak se k nám tato individua chovala,hlavně k sestram bylo hrozné. Za ty tisíce hodin navíc nemám nijak velkou penzí,ale na takové věci je peněz vždycky dost.

Pátek, 4. června 2021, 18:34Odpovědět

Jana Janatová

To jsme všichni moc šťastní ze ta zdrogovana pakáž bude mít takovou pomoc a to vše zcela zdarma !!! Zahnala bych je za odhadů,drogy bych jim tam ještě hodila přes plot ! Ať tam zdechnou ! Jestli je mi nekoho líto,tak jen těch pejsků s kterými se ty zdrogovane lidské odpady válejí na ulici ! Nechápu proč máme my všichni platit ze svých daní odpad na drogách a vrahy !.......! Nemám absolutně žádný soucit ani s jednou skupinou ! Absolutně žádný !.......! A humaniste at mi polibi .....At si tu pakáž vezmou domů !...!

Středa, 26. května 2021, 08:37Odpovědět

Do pražských ulic vyrazí sanitka, která bude pomáhat drogově závislým  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.