Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Terasa Rudolfina bude přístupná veřejnosti. Česká filharmonie představila návrh, jak bude vypadat

Česká filharmonie má záměr otevřít střešní terasu svého sídla v pražském Rudolfinu veřejnosti. Pomoci financovat jí tento projekt má sponzor. ČTK o tom informovali zástupci filharmonie a sponzora. Ministerstvo kultury, které je zřizovatelem České filharmonie, na dotaz ČTK uvedlo, že se na financování projektu nepodílí. Česká filharmonie také představila nové úpravy terasy Rudolfina.

Rudolfinum navrhli architekti Josef Schulz a Josef Zítek a poprvé bylo otevřeno v roce 1885. Od roku 1896 je hlavním sídlem České filharmonie. S úvahami o úpravách terasy budovy přišel před několika lety jazzman Rudy Linka, který zmiňoval, že by rád vybudoval na střeše budovy prosklený jazzový klub.

Větší bezpečnost a lepší přístupnost terasy

Tato realizace vychází z potenciálu využití vícezdrojového financování kulturních organizací, respektive využití fundraisingových nástrojů a sponzorských aktivit. Na předmětné realizaci se ministerstvo z hlediska finančních prostředků nepodílí a je řešena v rozsahu kompetencí příslušné organizace,“ sdělil ČTK tiskový odbor MK.

Cílem úprav terasy má být zajistit větší bezpečnost a lepší přístupnost terasy, díky čemuž se tento prostor bude moci otevřít veřejnosti. Střešní terasu zdobí 16 soch hudebních skladatelů. Přestože je dobře viditelná i z úrovně parteru Rudolfina, zůstávala doposud většině návštěvníků utajena. Přístupu brání úzké vstupní dveře, nerovný povrch a nedostatečná bezpečnostní opatření.

Projekt iniciovala společnost Arcona Capital, nezávislý správce nemovitostních fondů, která je sponzorem České filharmonie. Plán zahrnuje stavební úpravy vedoucí k usnadnění přístupnosti, vyrovnání úrovně dláždění, obnově podlahových povrchů a instalaci moderních bezpečnostních prvků. Zajištění služeb, jako jsou přívod vody, kanalizace, energie, osvětlení či výtah umožňující bezbariérový přístup z přízemí, dovolí komplexní využití prostoru o rozloze 850 metrů čtverečních pro veřejné i soukromé akce.

Rekonstrukce již má stavební povolení

Projekt rekonstrukce terasy už podle autorů má stavební povolení, veškeré související náklady dosud hradí společnost Arcona Capital. Později v tomto roce začne fundraisingová kampaň, jejímž cílem bude pro projekt získat dalších 23 milionů korun.

Sama historie Rudolfina dokazuje, že idea dárcovství má v naší zemi dlouholetou tradici. Budova byla před 136 lety věnována českému národu Českou spořitelnou a od počátku je zasvěcena umění. Během pandemie jsme byli svědky toho, že je dárcovská tradice stále živá. Mnoho držitelů abonmá například věnovalo své lístky České filharmonii s cílem pomoci orchestru v těžkých časech,“ uvedl generální ředitel České filharmonie David Mareček.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto praha.eu

Štítky ČR, hudba, památky, stavby, Rudolfinum, vizualizace, Česká filharmonie, terasa, projekt, Ministerstvo kultury České republiky, Josef Schulz, Josef Zítek, Rudy Linka, David Mareček, Česká tisková kancelář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Terasa Rudolfina bude přístupná veřejnosti. Česká filharmonie představila návrh, jak bude vypadat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.