Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kam o víkendu? Vyrazte s námi do pražských galerií

Předpověď počasí na tento víkend hlásí deštivo a nevlídno. Jestli ale netoužíte strávit celé dva dny zavření doma, nechte se inspirovat. Drbna si pro vás připravila přehled aktuálně otevřených pražských galerií.

Na začátku května vláda rozvolnila další vlnu opatření a mimo jiné otevřela i výstavy. Některé objekty sice mají stále zavřeno a některé pořádají akce pouze online, ale ve většině galerií už si exponáty můžete vychutnat naživo. Podmínky jsou ve většině případů pouze mít respirátor a dodržovat dvoumetrové rozestupy.

Národní galerie

Ve Veletržním paláci jsou kromě stálé expozice aktuálně k vidění tři sbírky. První z nich je dílo Viktora Pivovarova, česko-ruského malíře žijícího v Praze. Sbírka ukazuje průřez jeho tvorbou a k vidění jsou i autorova nejznámější díla, která byla dovezena z Moskvy.

Další expozicí je Dřevo/řez. Návštěvníky seznamuje s výtvarnou technikou dřevořezu, se kterou pracovali například Paul Gauguin, Edvard Munch nebo František Bílek. Poslední výstava nese název Umění se děje venku a představuje záznamy významných momentů, kdy umělci přenesli svá díla mezi lidi a do veřejných prostor. Za vstupné do Veletržního paláce zaplatíte 150 korun, pro studenty je cena poloviční a děti mají vstup zdarma.

Národní galerie vystavuje i ve Valdštejnské jízdárně, kde můžete navštívit expozici Toyen: Snící rebelka. Výstava je výsledkem francouzsko-německo-české mezinárodní spolupráce. V Praze nyní probíhá první etapa projektu, poté se přesune do zahraničí. Pokud si budete chtít díla české malířky prohlédnout, nezapomeňte si lístky zarezervovat předem, jinak se dovnitř nedostanete. Vstupné se pohybuje od 150 do 280 korun.

Chodovská tvrz

Díla Toyen jsou ke spatření i v Chodovské tvrzi, kde aktuálně probíhá prodejní výstava děl českých autorů, kteří více či méně působili ve Francii. Kromě ní tu je vystaven i František Kupka nebo třeba Miloslav Moucha. Vstupné je do šedesáti korun za osobu.

Rudolfinum

Galerie vystavuje expozici Compassion Fatigue Is Over, která se zabývá limity lidského soucitu. Sbírka navazuje na dlouhodobou dramaturgii galerie Rudolfinum_Time-based. Expozice měla původně skončit už v dubnu, ale organizátoři ji z důvodu uzavření prodloužili až do srpna. Vstupné je volné.

DOX

Centrum současného umění DOX má v současné době tři výstavy. První je Vanitas, sbírka, která se zabývá estetizací smrti, dále Fenomeander, výstava dětského nakladatelství Meander, a debutová expozice Siegfrieda Herze O lásce, kterou autor vytvořil v letité izolaci od okolního světa. Vstupné zahrnuje všechny probíhající expozice a pohybuje se od 80 do 210 korun.

DOX zároveň o víkendu pořádá promítání filmů v rámci festivalu Jeden svět. Projekce začíná vždy ve čtvrt na devět večer a odehrává se venku na terase Evergreen.

DOX na víkend připravuje i venkovní promítání filmů festivalu Jeden svět.

Další tipy

Zajímavým projektem je také výstava Galerie Fasáda. Nese jméno Naděje a vystavené fotografie se zabývají tím, co je to vlastně pravda.

Za návštěvu určitě stojí i Pragovka Gallery s výstavou Ko-laborace. Autoři se zamýšlí nad tím, že v češtině vnímáme slovo kolaborace jako hanlivé označení, zatímco v angličtině má naprosto neutrální význam. Na obě tyto výstavy je vstup zdarma.

Umění pro děti

Ohlasy vzbudila výstava Muzeum Lichožroutů, která vychází z ilustrací lichožroutské trilogie knížek Pavla Šruta. Autorka postaviček, Galina Miklínová, zde prezentuje mimo jiné i své další postavičky jako Cílovníci nebo Strašidýlko Stráša. Expozice se nachází ve Ville Pellé, která se při této příležitosti přeměnila na domov profesora Kadeřábka, ve kterém hrdinové v knihách bydlí. Po dobu uzavření galerií mohli příznivci zasílat své liché ponožky, které se teď staly součástí výstavy. Za vstupné tu zaplatíte od devadesáti do sto dvaceti korun.

Ukázka z výstavy Večerníček.

Už od loňského jara probíhá výstava Večerníček v Galerii České televize. Vznikla při 55. výročí tohoto seriálu a malí návštěvníci tu mohou zdarma zkoumat interaktivní expozici. Pro rodiče jsou tu připraveny lavičky, můžete si tedy odpočinout, zatímco se vaše dítě poveze v krtečkově autíčku.

Třetím tipem pro děti je výstava Leonardo, která interaktivním způsobem mapuje vynálezy a výtvory Leonarda da Vinci. Najdete ji ve Chvalském zámku nedaleko Černého Mostu a vstupné stojí čtyřicet až sedmdesát korun.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík, Národní galerie Praha, Česká televize, DOX

Štítky galerie, Praha, tipy, inspirace, výstava, Národní galerie v Praze, Leonardo da Vinci, Viktor Pivovarov, Jeden svět, Veletržní palác, Paul Gauguin, Edvard Munch, František Bílek, František Kupka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o víkendu? Vyrazte s námi do pražských galerií  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.