Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V pražské zoo se letos narodilo již 272 mláďat. Před týdnem přišel na svět malý tapír

V pražské zoo přišlo od začátku tohoto roku na svět už 272 mláďat. Mnohé z těchto 82 druhů savců, ptáků nebo plazů lidé v těchto dnech mohou sledovat i ve venkovních expozicích. Kromě tapíra jihoamerického přišlo nedávno na svět mládě pekariho Wagnerova nebo jeřába mandžuského.

Mládě tapíra budou moct lidé možná spatřit ve venkovním výběhu již tuto sobotu

Chov tapírů byl v zoo obnoven v roce 2004 a o dva roky později se tady narodilo první mládě, a to sameček Heřmánek. Ten dostal jméno podle svého kmotra herce Karla Heřmánka. Stal se také první odchovaným tapírem jihoaamerickým v historii pražské zoo. 

Toto tapíří mládě je významné tím, že jde o prvního potomka samice Taluen,“ popisuje kurátor savců Pavel Brandl. „Tu jsme v rámci chovného programu Evropské asociace zoologických zahrad získali v roce 2019 z Francouzské Guyany. Je tedy nositelkou jedinečných genů, které dosud v evropském chovu nejsou. Otcem mláděte je samec Tex, který má také velmi zajímavý neevropský původ,“ doplnil.

Malý tapír by se za předpokladu, že bude hezké počasi, mohl do venkovního výběhu podívat již tuto sobotu. Nejdříve to bude na krátkou dobu, a to z důvodu, aby si zvykal na intenzivní sluneční záření a venkovní teploty. V pražské zoo se expozice tapírů nachází naproti Darwinově kráteru.

Malý pekari i mláďata jeřába

Malý tapír není však jediným mládětem, které budou moct návštěvníci zoo zahlédnout. V horní části areálu to bude například malý pekari Wagnerův.

Jde o osmé mládě tohoto ohroženého druhu v Zoo Praha. Jeho matkou je však jiná samice, než tomu bylo u předchozích mláďat, a o to je pro nás významnější,“ uvádí kurátor kopytníků Jan Mengr. Pražská zoo podporuje záchranu pekariho Wagnerova i v oblasti jeho přirozeného výskytu v Gran Chaca.

Pekari Wagnerův se v pražské zoo chová od června 2016. Na počátku roku 2018 tady byli chováni dva samci a dvě samice. V květnu 2019 se zde narodila dvě selata a pražská zoo se tak stala teprve třetí v Evropě, kde se odchov těchto zvířat podařil. Pekari Wagnerův je k vidění v horní části zoo nad výběhem vlků.

Před dvěma týdny přišla na svě také dvě mláďata jeřába mandžuského, který patří mezi nejohroženější druhy ptáků s celosvětovou populací kolem tří tisíc jedinců. V pražské zoo byl jeřáb historicky chován vždy jen krátkodobě. Současný chov má základy v roce 1998. To byla do zoo dovezena samice Amálka, v roce 2010 k ní přibyl samec Saitamu. První odchov se pak podařil v roce 2011. Pekari Wagnerův se nachází v expozici Ptačích mokřadů. 

Rodičovský pár má vzácný původ. Samec Albert pochází ze Zoo Saitama v Japonsku. Samice Amálka je původem z čínského Pekingu a je od roku 1998 nejdéle žijícím jeřábem mandžuským v Zoo Praha,“ popisuje důvod vzácného odchovu kurátor ptáků Antonín Vaidl.

Návštěvníci se v těchto dnech při návštěvě mohou dále těšit třeba na mláďata klokanů obrovských a rudokrkých, malé želvy pardálí nebo na surikaty.

Za poslední čtyři měsíce má pražská zoo na svém kontě také několik významných odchovů, například želvy Smithovy, kakadua palmového nebo nosála bělohubého. Tato zvířata ale momentálně návštěvníci vidět nemohou, chovatelé o ně totiž pečují v zázemí.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Praha: Petr Hamerník

Štítky Praha, zoo, tapír, mládě, narození, zvíře, ZOO Praha, jeřáb, ptáci, Karel Heřmánek, Francouzská Guyana, Peking

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pražské zoo se letos narodilo již 272 mláďat. Před týdnem přišel na svět malý tapír  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.