Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pietní místo na Staroměstském náměstí zůstane. Postarají se o něj skauti

Již více než dva týdny chodí na Staroměstské náměstí denně desítky lidí uctít památku svých blízkých a přátel, kteří zemřeli s covidem-19. Pražští radní se proto rozhodli, že pietní místo v centru Prahy zůstane. Starat se o něj budou skauti. Příznivci iniciativy Milion chvilek pro demokracii nakreslili na dlažební kostky 25 tisíc křížů za mrtvé s koronavirem. Lidé tam následně začali nosit květiny a svíčky.

V pondělí 22. března se na Staroměstském náměstí objevilo zhruba 25 tisíc bílých křížů nakreslených na dlažbě. Původně měli organizátoři kříže odpoledne smazat, nakonec se představitelé Prahy domluvili, že je na místě nechají, než je smyje déšť.

Na Staroměstském náměstí se objevilo přes 24 tisíc křížů. Jeden za každého, kdo zemřel s covidem

Na dlažbě Staroměstského náměstí se dnes ráno objevilo přes 24 tisíc křížů. Jeden kříž za každého, kdo zemřel s covidem. Za akcí pravděpodobně stojí hnutí Milion chvilek, které vyzývá občany, aby si takovým křížkem označili i respirátory. Křížek...

Pár křídových křížů dosud stále pokrývá Staroměstské náměstí, které se pro lidi stalo podle vedení Prahy místem pro zastavení, ohlédnutí a zhmotnění smutku.

Víme, že takové místo naše společnost velmi potřebuje.

Děkujeme občanům a jejich iniciativám, že vytvářejí pro nás všechny čas a místo pro zastavení, ohlédnutí a zhmotnění smutku. Víme, že takové místo naše společnost velmi potřebuje. Málokdy se něco tak dotýká doslova všech. Rádi bychom proto umožnili, aby si lidé i nadále mohli památku zesnulých v důsledku pandemie covid-19 připomínat. Proto jsme hledali způsob, jak pietní místo na Staroměstském náměstí udržovat v důstojné podobě,“ říká Milena Johnová (Praha Sobě), radní pro oblast sociální politiky a zdravotnictví.

Babička Věra nebo děda František. Křížky na Staromáku dostávají konkrétní jména

Babička Věra, babička Dáša, prababička Jiřinka nebo děda František. To jsou jen některá ze jmen, která během posledních hodin přibyla ke křížkům na dlažbě Staroměstského náměstí v Praze. Tisíce křížů se na náměstí objevily v pondělí ráno. K akci...

Dobrovolníci z řad skautů tak během včerejšího odpoledne s pomocí města uklidili uvadlé květy a vyhořelé svíčky. Zbylé květiny, svíčky a další předměty pak skauti přenesli na jedno místo, kam lidé mohou i nadále přicházet a uctít památku zemřelých. Celá úprava pietního místa se uskutečnila s vědomím vedení Milionu chvilek.

Staroměstské náměstí je součástí památkově chráněného historického centra Prahy. Symbolické bílé kříže jsou v jeho dlažbě trvale umístěny už několik desítek let a připomínají jinou osudovou událost v historii českých zemí – vedle budovy Staroměstské radnice bylo po druhé světové válce vytvořeno ze světlých dlažebních kostek 27 křížů – připomínají 27 českých pánů, kteří tam byli jako předáci českého stavovského povstání proti Habsburkům v roce 1621 popraveni.

Ohodnoť článek

Foto Honza Faltus

Štítky Staroměstské náměstí, pieta, koronavirus, kříže, COVID-19, Praha, svíčka, Milion Chvilek, druhá světová válka, Habsburkové, Milena Johnová, české stavovské povstání, Praha sobě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pietní místo na Staroměstském náměstí zůstane. Postarají se o něj skauti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.