Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Darováním krevní plazmy můžeme pomoci v boji s koronavirem

PR článek

Naše nemocnice praskají ve švech a v nich tisíce lidí denně bojují s nevyzpytatelným koronavirem. Pomoci jim můžete i jinak, než dobrovolnickou prací na jednotlivých odděleních. Tato pomoc má jméno krevní plazma. O dárcovství je nyní slyšet častěji a to především ve spojení s léčivou covidovou plazmou. Pomáhat druhým můžete, ať už jste onemocnění covid-19 prodělali, nebo ne. Možná si kladete otázku, co je krevní plazma a proč ji máte jít darovat právě v době pandemie. Na ty nejčastější dotazy kolem covid-19 a darování krevní plazmy odpovídá MUDr. Simona Hohlová z centra pro odběr krevní plazmy Cara Plasma.

K čemu slouží covidová plazma?
Plazma dárců, kteří prodělali covid-19, se stala jedním z účinných pomocníků při léčbě onemocnění covid-19. Tzv. “covidová plazma” obsahuje protilátky na tento virus, a proto se využívá jako tzv. rekonvalescentní plazma a k vývoji a výrobě léků pro ty, kteří nemocí procházejí. „Pokud jste prodělali covid-19, vaše plazma se využije na vývoj léků, které pomohou pacientům z rizikových skupin a pro léčbu časných případů nakažených tímto virem,” vysvětluje MUDr. Simona Hohlová z Cara Plasma.

Proč se stát dárcem?
Vaše krevní plazma může pomáhat ale i tehdy, pokud jste onemocnění covid-19 neprodělali. „Krevní plazma je důležitou složkou krve a díky tomu je důležitou surovinou pro výrobu léků pro lidi se závažným onemocněním krve a imunitního systému. Dárcovstvím můžete pomoci pacientům s poruchami srážlivosti krve, sníženou imunitou nebo onkologickými onemocněními,” říká doktorka Simona Hohlová z centra pro odběr krevní plazmy Cara Plasma. Výhodou je také možnost finanční odměny ve výši 700 korun. Pokud se rozhodnete darovat bezplatně, můžete si odečíst až 3 tisíce korun z daně z příjmu, a to až do výše 15 % ze základu daně. U některých zaměstnavatelů máte v případě bezplatného dárcovství možnost čerpat den placeného volna.

Mohu darovat, pokud jsem prodělal covid-19?
Onemocnění covid-19 je dočasnou překážkou k dárcovství. V případě, že jste nemoc prodělali a měli jste příznaky, můžete darovat po uplynutí 28 dní od prvního dne bez příznaků. Pokud jste měli jen pozitivní test bez projevů, na odběr do center Cara Plasma se můžete vydat za 28 dní od testu.

Mohu darovat, pokud mám za sebou očkování na koronavirus?
Očkování některými typy vakcín vás také dočasně vyřadí z dárcovství. Pokud jde o očkování na covid-19, i zde záleží na typu vakcíny. Po očkování tzv. mRNA vakcínami (od firem Pfizer/BioNTech a Moderna) a proteinovými vakcínami (od Novavax a Sanofi) je možné darovat po uplynutí 7 dnů po každé dávce. V případě vektorových vakcín (od AstraZeneca a Johnson & Johnson) je možné plazmu darovat 28 dní po každé dávce vakcíny.

Kdo může darovat?
Dárcem se může stát každý zdravý člověk starší 18 let. K posouzení, zda je osoba vhodným dárcem, slouží důkladná vstupní prohlídka. Dočasně jsou z dárcovství vyřazení ti lidé, kteří v poslední době prodělali některé infekční nemoci, akutní úrazy, mají čerstvé tetování a piercing nebo podstoupili některé z typů očkování. Dárcovství není vhodné během těhotenství a menstruace.

Kam se v Praze vydat za darováním?
Do odběrového centra Cara Plasma v Praze v Jungmannově ulici. Darovat můžete každý všední den a v sobotu.

Ohodnoť článek

Štítky darování, krev, plazma, Praha, COVID-19, krevní plazma, nemoc, Pfizer, Sanofi, Johnson & Johnson, AstraZeneca, BioNTech, Novavax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Darováním krevní plazmy můžeme pomoci v boji s koronavirem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.