Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vyhlazení židovského rodinného tábora připomene hudební telemost mezi nádražím Bubny a Černínským palácem

V pondělí 8. března se uskuteční tradiční pietní akce, která připomíná vyhlazení rodinného tábora v Osvětimi –⁠ Březince. Letos se uskuteční prostřednictvím hudebního telemostu mezi nádražím Bubny a ministerstvem zahraničí. Svíce ze zesnulé se rozzáří před Černínským palácem i přímo na místě bývalého tábora, odkud byli vězni vyhnáni na smrt. V noci z 8. na 9. března 1944 přišlo o život téměř 4000 žen, mužů i dětí, což z události činí největší hromadnou vraždu v historii Československa.

Rodinný tábor byl vybudován v září 1943. Nacisté ho využívali k propagandě, chtěli zachovat fikci, že lidi v táboře čeká běžný život. Židé nosili civilní oblečení, mohli psát dopisy a dostávat balíky. Podle vzpomínek Pavla Stránského tato sekce tábora měla posloužit jako alibi, když se objevily zprávy o masových vraždách v Osvětimi. Každý transport měl zůstat v táboře šest měsíců a pak zemřít v plynových komorách. Zplynované měli nahradit další vězni, aby případná komise Mezinárodního červeného kříže zjistila, že jsou vězni v „dobrém“ stavu.

Akce bude ke zhlédnutí on-line

Vzpomínkovou akci bude možné živě sledovat na online kanálu ministerstva zahraničních věcí, sdělila ČTK za pořádající organizaci Památník ticha Klára Bobková.

Do takzvaného terezínského rodinného tábora v Osvětimi –⁠ Březince bylo v září 1943 převezeno 5000 českých Židů z Terezína. V prosinci 1943 a v květnu 1944 pak v několika velkých transportech přijelo z Terezína dalších 12 500 vězňů. Tábor měl označení BIIb, zkratka pro stavební úsek sekce b, proto se akce, která připomíná jeho likvidaci, jmenuje Vzpomínka na BIIb.

Vzpomínka na BIIb

Vzpomínku na BIIb měl Památník ticha k březnovému datu zajištěnou s velkým hudebním programem již vloni. Na poslední chvíli byl koncert kvůli první vlně pandemie odvolán a přeložen na červencové datum, kdy připomínáme definitivní likvidaci rodinného tábora. Také letos připravujeme koncert na červenec. Považujeme za podstatné připomenout i 8. březen jako významné datum naší válečné historie,“ uvedl Pavel Štingl z Památníku ticha.

Tábor zlikvidovali nacisti ve dvou etapách v březnu a červenci 1944. V noci z 8. na 9. března 1944 pod záminkou stěhování tábora bylo odvedeno do plynových komor 3791 osob.

Pietní akce začne v 17:45 předtočenou vzpomínkou z nádraží Bubny, jejíž součástí bude ukolébavka od Ilse Weberové v podání mezzosopranistky Edity Adlerové. Studenti Gymnázia Přírodní škola přednesou parafrázi Ježkova blues Svět naruby nazvanou Kufr naruby přizpůsobenou pro jedno ze svých terezínských představení.

V 18:00 naváže online stream z prostranství před Černínským palácem. Vzpomínka vyvrcholí rozsvícením celkem šesti svící, červeným zabarvením světel osvěcujících Černínský palác a ve stejný okamžik se rozsvítí svíčky i na autentickém místě bývalého tábora BIIb v Birkenau.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto bubny.org, Karel Cudlín

Štítky ČR, Polsko, historie, diplomacie, holokaust, Černínský palác, Auschwitz, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, Březinka, Československo, Pavel Stránský ze Záp, Ilse Weber, Edita Adlerová, koncentrační tábor Terezín, Gymnázium Přírodní škola, vra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyhlazení židovského rodinného tábora připomene hudební telemost mezi nádražím Bubny a Černínským palácem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.