Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V březnu proběhne sčítání lidu. Vůbec poprvé proběhne online

V České republice začne letos v březnu sčítání lidu. To se uskuteční na území desítek států, včetně většiny členů Evropské unie. U nás začne v sobotu 27. března. Získané informace pomohou v následujícím desetiletí i rozvoji regionů. Data ze sčítání jsou důležitá kvůli výstavbě nových bytů nebo dopravní situaci.

„Sčítání slouží nám všem“

Sčítání lidu probíhá každých 10 let už 150 let. „Tato perioda je považována za přijatelné období, aby se shromážděná data dala využívat nejen pro tvorbu statistik, ale i při rozhodování o budoucnosti a lepším životě obyvatel i v tom nejmenším územním celku,“ uvedla mluvčí Sčítání 2021 Jolana Voldánová.

Sčítání 2021 proběhne vůbec poprvé primárně online, a to i s ohledem na epidemickou situaci. Lidé se od 27. března budou moci sečíst jednoduše a bezpečně přes internet na webu www.scitani.cz nebo prostřednictvím mobilní aplikace. Svoji zákonnou povinnost tak mohou splnit z pohodlí domova a bez nutnosti dalšího kontaktu se sčítacím komisařem.

Díky datům ze sčítání lidu mohou správní celky lépe plánovat působení sociálních služeb, trasovat linky hromadné dopravy a rozdělovat veřejné prostředky i aktualizovat podklady pro zásah hasičů. „Sčítání slouží nám všem. Je těžko představitelné, že by společnost mohla fungovat, aniž by o sobě měla ucelené informace. Výsledky pak pomáhají v mnoha sférách – například při plánování dopravy, kapacit ve zdravotnických zařízeních nebo při tvorbě územních plánů,“ říká předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček.

Data slouží k plánování výstavby i plánování MHD

V hlavním městě je velkým tématem bytová situace. Právě data o bytovém fondu sčítání dlouhodobě zjišťuje a díky nim mohou odpovědné úřady monitorovat, v jakých oblastech je stávající tempo výstavby nedostatečné. „Vliv nové bytové výstavby na věkovou a sociálně-ekonomickou strukturu obyvatel lze až do nejmenších území sledovat na základě dat ze sčítání, a právě anonymizovaná data za malá území – třeba nově postavený obytný komplex – nejsou jinak než ze sčítání zjistitelná. Ze Sčítání 2011 například víme, že 34 % ze všech bytů jsou byty nájemní nebo že průměrná obytná plocha bytu úplné rodiny s dětmi je 69 m2,“ říká ředitel Krajské správy ČSÚ v Praze Jiří Ročovský.

Data ze sčítání lidu ve velké míře využívá Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy. „Pracujeme s daty o domovním a bytovém fondu, která poskytuje ve větším rozsahu pouze SLDB. Dále pracujeme s daty mimo sčítání – například o bytové výstavbě, o cenách nemovitostí – a s dalšími daty z pražského rezidenčního trhu, s výběrovými šetřeními věnovanými příjmům a životním podmínkám domácností ve vztahu k jejich bydlení (EU-SILC),“ uvádí ředitel IPR Ondřej Boháč a dodává, že pro oblast bydlení jsou data zcela nenahraditelná, protože jde o jediný zdroj komplexních informací o domovním a bytovém fondu.

Sčítání je důležité i kvůli dopravě

Data ze sčítání jsou též zásadní v oblasti plánování a rozvoje veřejné dopravy, kde slouží jako souborný katalog informací o dopravní situaci v hlavním městě. „Za posledních 10 let došlo vlivem suburbanizace k výraznému přesunu obyvatel z Prahy do Středočeského kraje, tedy do tzv. metropolitní oblasti. Zároveň stále roste počet obyvatel Středočeského kraje. Tím samozřejmě dochází k zásadní změně požadavků na veřejnou dopravu. Tato data nám vytváří základní představu a hrubý podklad, na kterém dále stavíme,“ uvádí ředitel Regionálního organizátora Pražské integrované dopravy (ROPID) Petr Tomčík.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky sčítání lidu, data, demografie, Praha, Česko, stavba, Evropská unie, plánování, Jolana Voldánová, Český statistický úřad, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Středočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Václav Hlaváč

Srazíte půlky a vyplníte, ale předtím musíte být za hrdiny. Tak si ulevte.....

Sobota, 6. března 2021, 17:42Odpovědět

Milan Kochaník

Ano a ještě obvyklá pohádka, že se bude lépe vědět, kolik kde postavit školek a škol. Takže pro takové statistické mudrce stačí poznamenat, že školek a škol bude dost ve chvíli, kdy je otevřou. Jelikož stavět školy, aby byly fakticky zavřené je poněkud k ničemu. Učit se "na dálku" lze i bez fyzických budov. Takže další z nesmyslů, sloužících k obhájení víceméně přebujelého úřadu. Je to asi podobné, jako plánovat, kolik aut pořídí a řidičů zaměstná firma, jejíž podnikání je těmi samými moudrými úřady pod záminkou covidu zakázáno. Co se samotného počtu obyvatelů týče, tak ten mají i bez této umělé šaškárny, která mohla být zrušena, když ostatní mají zakázáno pracovat a vydělávat, jelikož všechny potřebné údaje mají v různých registrech. Je to fakticky obdoba zbytečných voleb za komunismu s výsledkem 99.9 procenta, čímž se fakticky jen vyráběla umělá loajalita k režimu. Jediné místo, kde opravdu jakési dnešní využití má, je organizace voleb a prezentace výsledků online a dále okamžité statistiky ohledně nemocí, zemřelých a narozených, což je ovšem souhrn různých dílčích statistik, prováděných jinými spolky, které statistický úřad může presentovat online souhrnně. Jiný význam však fakticky již nemá.

Středa, 3. března 2021, 11:23Odpovědět

Miroslav Vostrý

Nechci " prudit " , ale titulek článku je silně zavádějící. ( V březnu proběhne sčítání lidu. Vůbec poprvé proběhne online ). Již při posledním sčítání jsem formulář vyplňoval v počítači.

Středa, 3. března 2021, 08:50Odpovědět

Pavel Holub

Máte zřejmě špatný den, že plivete kolem sebe na všechny a všechno. Myslím, že opravdu normálního člověka těch pár minut nezabije a klidně to vyplní. Samozřejmě "prudič" si vždy najde důvod, proč se na to vykašlat. K ostatním argumentům se snad ani nemá cenu vyjadřovat, snad jenom počkejte na říjen, to budete mezi prvními sledovat výsledky voleb, které bude počítat podle Vás úplně zbytečný úřad. Možná byste si mohl počkat pár týdnů jako v USA, to by zase bylo urážek typu "příživníci".

Středa, 3. března 2021, 07:46Odpovědět

Jiří Redl

To jsou neuvěřitelné slinty. Minulé sčítání to ukázalo naprosto jasně, když statistický úřad "argumentoval" např. tím, že hasiči si mohou zjistit, když vyjíždějí k požáru, o jakou budovu se jedná, nebo že si úřady mohou lépe naplánovat výstavbu mateřských školek, když budou znát počty dětí, což si můžou jednoduše zjistit na matrikách. O "argumentu", že si řemeslnící mohou lépe zmapovat a naplánovat svoji činnost snad ani nemá cenu mluvit. Tady jde jen o to, jak zdůvodnit činnost naprosto zbytečného statistického úřadu, který zaměstnává stovky příživníků, kteří jen přidělávají práci normálním lidem a firmám a přihrát spřáteleným firmám desítky miliónů na reklamní kampaně. A ještě jsem nezaregistroval, že by výstupy z ČSÚ pozitivně ovlivnily cokoliv. Tento stát mi nikdy nic nedal, pokud jsem něco potřeboval, musel jsem si to zařídit sám. Takže když už nepomůže, ať alespoň neškodí. Zdá se ale, že to nehrozí.

Úterý, 2. března 2021, 23:48Odpovědět

V březnu proběhne sčítání lidu. Vůbec poprvé proběhne online  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.