Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Červená pro budovu u hotelu Intercontinental? Pražští radní nesouhlasí se stavbou na náměstí Miloše Formana

Pražští radní dnes vyjádřili na návrh Prahy Sobě nesouhlas s plánovanou stavbou na náměstí Miloše Formana vedle hotelu Intercontinental. Zároveň pověřili Institut plánování a rozvoje (IPR), aby proti budově podal v zahájeném územním řízení námitku. V rámci celkové rekonstrukce okolí hotelu plánují budovu postavit jeho majitelé, proti jsou však někteří místní obyvatelé. Praha Sobě se již neúspěšně pokusila nesouhlas se stavbou prosadit na zastupitelstvu města.

V minulosti byla nynější piazzeta zastavěná. Část domů však byla zničena na konci druhé světové války. Zbytek byl zbourán na konci šedesátých let. Většinu prostoru dnes zabírá ventilace a vjezd do podzemních garáží hotelu.

Proti stavbě vystupuje opoziční zastupitel Prahy 1 Pavel Čižinský i jeho bratr

Piazzetta, která je pojmenovaná po slavném režisérovi, je majetkově součástí hotelu Intercontinental, který v lednu 2019 přes fond R2G koupili podnikatelé Oldřich Šlemr, Eduard Kučer a Pavel Baudiš. Majitelé po získání hotelu představitli plán na úpravu jeho okolí. Ta například počítá i s prosklenou stavbou. Původně měla mít pět nadzemních podlaží, po kritice investor počet o dvě snížil.

Proti této stavbě vystupuje také bývalý starosta a nynější opoziční zastupitel Prahy 1 Pavel Čižinský (Praha Sobě) a jeho bratr Jan, který je předsedou zastupitelského klubu Prahy Sobě na magistrátu, poslancem a starostou Prahy 7. Dnes se mu také podařilo získat podporu Pirátů a na radě společně přehlasovali zástupce Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN).

Plocha, kde by měla budova stát, je veřejným prostranstvím

Podle schváleného dokumentu je plocha, na které by měla budova stát, veřejným prostranstvím. Z toho vyplývá, že je stavba nežádoucí. Podle územního plánu je možné na veřejném prostranství umístit jen drobné obchodní prostory. Nicméně investor již dříve získal souhlas všech potřebných orgánů a institucí včetně pražského magistrátu a IPR. Samospráva města o povolení stavby nerozhoduje, může jen podat námitku jako účastník řízení. Právě tím dnes politici pověřili IPR.

Nová budova má podle investorů zabírat 8,5 procenta nové plochy náměstí. 

Proti odporu ze strany politiků se ohrazují zástupce majitelů hotelů. Naposledy to bylo v otevřeném dopisu Janu Čižinskému. Podle předsedy představenstva fondu R2G Michala Smreka je Čižinský ve střetu zájmů, jelikož u piazzetty bydlí jeho matka a vyrůstal tam.

Tady se jedná o učebnicový příklad protiprávního jednání politika ve střetu zájmů, který se snaží použít svůj politický vliv a tlačí na orgány samosprávy, aby zpětně napadly už řádně vydaná a právně závazná souhlasná stanoviska příslušných orgánů státní správy a IPR, s cílem dosáhnout jejich změny,“ uvedl manažer. Čižinský již dříve popřel, že by se jednalo o střet zájmů.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Victor Belousov, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Štítky ČR, správa, stavby, reality, hotely, Praha, InterContinental, hotel, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Miloš Forman, Praha sobě, Jan Čižinský, Pavel Čižinský, druhá světová válka, střet zájmů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Červená pro budovu u hotelu Intercontinental? Pražští radní nesouhlasí se stavbou na náměstí Miloše Formana  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.