Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ptačí chřipka je ve středních Čechách. Slepice a kachny budou utraceny

Ptačí chřipka se rozšířila na území středních Čech. Veterináři potvrdili ohnisko v malochovu v Podolí u Jankova na Benešovsku, jde tak o druhé ohnisko v zemi. Sdělili to zástupci Státní veterinární správy (SVS). První ohnisko bylo v malochovu v jižních Čechách. Dále veterináři už dříve subtyp choroby H5N8, který není přenosný na člověka, potvrdili ve třech lokalitách u divoce žijících ptáků. Do středočeského malochovu ji nejspíš zavlekly divoké kachny z blízkého rybníka.

25 slepic, zbytek utracen

V chovu bylo původně 45 slepic a šest kachen, 25 slepic v něm uhynulo. Chovatel to nahlásil krajským veterinářům. Zbývající drůbež z chovu bude podle ústředního ředitele SVS Zbyňka Semeráda ve středu utracena.

V ČR se ptačí chřipka kromě loňska, kdy museli veterináři vybít kolem 137 tisíc ptáků, objevila po deseti letech v roce 2017. V Česku se muselo tehdy utratit 98 tisíc ptáků, a to většinou v komerčních chovech. V zemi bylo skoro 40 ohnisek nákazy. Teď je v Evropě podle veterinářů asi 170 ohnisek nákazy přímo v chovech.

Kolem ohniska se vytyčí tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru, ve kterých budou vyhlášena mimořádná veterinární opatření. Bude omezen pohyb drůbeže do a z pásem a budou provedeny soupisy chovů drůbeže.

Ptačí chřipka potvrzena ve dvou malochovech

„Do současné chvíle byla letošní vlna ptačí chřipky potvrzena ve dvou malochovech v jižních a středních Čechách a u volně žijících ptáků ve třech lokalitách Jihočeského kraje. Dá se tak usuzovat, že je v současnosti nákaza na vzestupu. Prosím proto chovatele, aby dodržovali pravidla biologické bezpečnosti a především zamezili kontaktu drůbeže a volně žijících ptáků," uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). V současnosti se ve středočeském chovu zjišťuje patogenita choroby.

Veterináři upozorňují na to, že u chovů, kde není možné zajistit umístění ptáků v uzavřeném objektu, je nutné přijmout opatření, která minimalizují riziko kontaminace vody, krmiva a podestýlek trusem divokých ptáků.

Stát kvůli snaze omezit přenos choroby zakázal v celé ČR větším chovatelům chov drůbeže ve volných výbězích, omezuje se rovněž prodej a přemisťování drůbeže. Agrární komora upozornila na to, že české drůbeží maso a vejce uváděné na trh jsou pro spotřebitele bezpečné a z pohledu konzumace nezávadné.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Yvetta Chmelová

Štítky chov, zdraví, drůbež, chřipka, ptačí chřipka, ptáci, kachna, Středočeský kraj, Státní veterinární správa České republiky, Jihočeský kraj, Česko, okres Benešov, Jankov, Podolí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ptačí chřipka je ve středních Čechách. Slepice a kachny budou utraceny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.