Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zemřel František Filip. Slavný režisér Cirkusu Humberto či Chalupářů patřil k legendám české televizní tvorby

Režisér František Filip, který zemřel ve věku 90 let, byl legendou české televizní tvorby. Natočil stovky úspěšných televizních pořadů a divácky oblíbené napříč generacemi jsou jeho seriály jako například F. L. Věk, Chalupáři nebo Cirkus Humberto. Z filmů, které Filip natočil, patří k nejpopulárnějším Utrpení mladého Boháčka s Pavlem Landovským, Kočár nejsvětější svátosti s Janem Werichem či Ikarův pád, v němž exceloval Vladimír Menšík.

Divácky oblíbené televizní seriály

Filip byl neuvěřitelně plodný režisér. Jen televizních filmů lze u jeho jména v Česko-Slovenské filmové databázi (ČSFD) napočítat přes 100 a seriálů přes 20. Točil i na Barrandově a v neposlední řadě byl uznávaným autorem adaptací dramatických a prozaických předloh domácí a světové klasiky pro televizní obrazovky. Celkem natočil kolem 600 dramatických, hudebních a zábavných televizních pořadů.

Televizní seriály z jeho dílny byly většinou divácky velmi oblíbené. Tvořil je s věhlasnými scénáristy, jako jsou Jiří Hubač, Otto Zelenka, Václav Pavel Borovička, Oldřich Daněk a Jaroslav Dietl a obsazoval českými hereckými hvězdami. Jejich zlatou éru zahájil v 60. letech Třemi chlapy v chalupě, kterým ještě předcházel loutkový Ferda Mravenec. Pokračoval seriály Eliška a její rod, Sňatky z rozumu, F. L. Věk nebo Chalupáři.

V 80. letech na jejich ohlas Filip navázal mimo jiné v seriálech Dnes v jednom domě, Dobrá voda, Zlá krev či Cirkus Humberto, v letech 90. natočil například Náhrdelník. Naposledy své režisérské umění divákům předvedl v cyklech Nadměrné maličkosti a 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem nebo v komedii Tři dámy s pistolí (2004).

Točil s Landovským, Werichem i Menšíkem

Z filmů, které Filip natočil, patří k nejpopulárnějším Utrpení mladého Boháčka s Pavlem Landovským, Kočár nejsvětější svátosti s Janem Werichem a Jaroslavou Adamovou či Ikarův pád, v němž exceloval Vladimír Menšík, a navazující Tažní ptáci či Nezralé maliny. Mimo jiné je také autorem přepisů opery Prodaná nevěsta a operety Netopýr.

Většina Filipových seriálů i řada filmů je dodnes v televizi s úspěchem reprizována. Patří k nim například komediální Chalupáři o střetu městského a venkovského životního stylu, kterým vévodí zejména herecké výkony komediálního tria Jiří Sovák, Josef Kemr a Jiřina Bohdalová, Sňatky z rozumu a Zlá krev podle románů Vladimíra Neffa či obrozenecký F. L. Věk, který ovšem mohl začít být populární až po změně režimu, neboť jej komunisti zakázali.

Náročné a nákladné projekty

Mnohdy natočil také velmi náročné a nákladné projekty. Například v seriálu Cirkus Humberto, jehož děj se odehrává v nejrůznějších koutech Evropy, v Rusku, Persii a v Cařihradě, účinkovalo více než sto hlavních herců, několik tisíc komparsistů, špička českých i světových artistů, drezérů a zvířat.

Filip se narodil 26. prosince 1930 v Písku. K filmu se dostal přes amatérské divadlo a studovat na FAMU začal až jako dvacetiletý v roce 1950. Jeho prvním ročníkovým snímkem byl dokument Ústřední loutkové divadlo.

O čtyřicet let později se na školu vrátil jako profesor a své zkušenosti předal mnoha studentům režie.

Za své dílo získal řadu cen, například v roce 1994 byl prvním, kdo byl uveden do Dvorany slávy tehdejší televizní ankety popularity Týtý. V roce 2017 mu byla udělena Cena Thálie za šíření divadelního umění v televizi. Již v roce 2011 například převzal Cenu Vladislava Vančury za dlouholetou kultivaci televizní tvorby a podíl na její proměně v umělecké odvětví.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Česká televize

Štítky ČR, film, Filip, František Filip, režisér, Cirkus Humberto, Chalupáři, Jan Werich, Vladimír Menšík, Pavel Landovský, F. L. Věk, Utrpení mladého Boháčka, televize, Česko-Slovenská filmová databáze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel František Filip. Slavný režisér Cirkusu Humberto či Chalupářů patřil k legendám české televizní tvorby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.