Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Co se vyrobí v Číně, musí být “levný šunt”? To už dávno není pravda

PR článek

Operátoři si nevybírají dodavatele jen podle ceny, ale hlavně podle kvality technologií a navázaných služeb. Je často opakovaným omylem, že telekomunikační operátoři se rozhodují jenom podle ceny, a že tedy vybírají čínské výrobce. Jako kdyby v nás bylo zakořeněné, že co se vyrobí v Číně, musí být “levný šunt”. Přitom to už dávno není pravda.

Investice do mobilních sítí jsou miliardové a než je každý operátor udělá, předchází jim pečlivý a podrobný proces výběru, kde se posuzuje především kvalita technologií. Huawei získala pozici největšího světového dodavatele telekomunikačních technologií nikoli proto, že je nejlevnější, ale protože si to odpracovala. Společnost je jedním z největších světových investorů do výzkumu a vývoje. Loni to bylo 17 miliard dolarů, za posledních deset let pak 90 miliard dolarů. Ve vývoji pracuje skoro polovina ze 194 tisíc zaměstnanců společnosti.

Výsledkem je mimo jiné i to, že Huawei je na prvním místě v přihlašování nových patentů u Evropského patentového úřadu už několik let v řadě a s velkým náskokem - loni přihlásil 3 524 patentů. Patentové portfolio společnosti je jedno z největších v oblasti telekomunikačních technologií.

Podle studie společností Amplified a GreyB má Huawei největší, a to devatenáctiprocentní podíl na takzvaných standardních esenciálních patentech pro 5G, tedy na patentech, které jsou naprosto klíčové pro fungování sítí páté generace. Zároveň má nejvíce patentů týkajících se čistě 5G sítí, které nejsou “zděděné” po předchozích generacích. Řada těchto patentů se týká pochopitelně i zabezpečení sítí. 5G bude mít daleko kvalitnější úroveň zabezpečení, ať už se to týká monitoringu přístupu k síti či šifrování provozu na všech úrovních.

Operátoři, kteří technologie do své sítě integrují a kteří jsou ve finále zodpovědní za bezpečnost a integritu svých sítí, pak nejdou jen po nejnižší ceně, ta je samozřejmě jedním z faktorů, ale daleko důležitější je kvalita technologií a jejich podpora a údržba v průběhu životního cyklu. Například v rádiové části sítě - tedy v technologiích, které lidé běžně vidí na střechách a stožárech – jde také o spotřebu energie a o velikost, protože nosnost držáků a střech není nekonečná a za elektřinu platí operátoři ročně stovky milionů.

Ve všech těchto ohledech patří Huawei mezi špičku, což je tím hlavním důvodem, proč se zákazníci rozhodují právě pro tuto společnost. A také důvodem, proč by omezení volné soutěže znamenalo pro české spotřebitele do budoucna snížení kvality telekomunikačních služeb, zvýšení jejich ceny a oddálení nasazení nejmodernějších technologií o několik let.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky technologie, Čína, patent, Huawei, Evropský patentový úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co se vyrobí v Číně, musí být “levný šunt”? To už dávno není pravda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.