Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pohádková Arabela zaujala všechny generace a vysílala se i v Austrálii či v Japonsku

Pohádkový seriál Arabela, jehož první díl zařadila Československá televize do programu 25. prosince 1980 během vánočních svátků, zaujal všechny generace, malé i velké. Dílo z tvůrčí dílny režiséra Václava Vorlíčka a scenáristy Miloše Macourka mělo spletitý příběh, hvězdné herecké obsazení a spoustu triků. Arabela byla již mockrát reprízována a vždy si našla další diváky. Dostala se i do světa, sledovat ji mohli v Jižní Koreji, Austrálii nebo Japonsku.

Seriál vznikl na objednávku západoněmecké stanice

Arabela vznikla na objednávku západoněmecké stanice WDR v Kolíně nad Rýnem a nakonec měla dvě série, celkem 39 dílů. V prvních 13 epizodách z roku 1979 ztvárnila hlavní úlohu tehdy devatenáctiletá Slovenka Jana Nagyová. Do češtiny ji nadabovala Libuše Šafránková, se kterou Vorlíček na princeznu původně počítal. V roce 1993 se pak vysílala další, již méně úspěšná série Arabela se vrací, v níž si titulní roli zahrála mladší sestra Šafránkové, Miroslava.

Původní seriál přitom nepůsobí zrovna dojmem, že se natáčel koncem 70. let v socialistickém Československu. Vladimír Dlouhý (jako Petr Majer) měl na svou dobu až příliš dlouhé vlasy, Majerovi také místo v paneláku bydleli v buržoazní vile. Československá televize potřebovala valuty a Němci je do natáčení hodlali dát pod jednou podmínkou: západoněmecký divák nesmí poznat, že se příběh rodiny odehrává za hranicemi, a tím méně za těmi východními.

Oblíbený Rumburak

Jedné ze seriálových postav, čaroději Rumburakovi, dali Vorlíček s Macourkem následně prostor také v samostatném filmu nazvaném jednoduše - Rumburak (1985). Diváci měli totiž negativního hrdinu proměňujícího se v krkavce dost v oblibě, což byla i zásluha Jiřího Lábuse. Toho role čaroděje proslavila i v zahraničí: „Na dovolené v Řecku na mě recepční ukazoval, jako že kroutí prstenem, zda jsem to já. Tak jsem to tedy odkýval,“ přiznal Lábus.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ceskatelevize.cz

Štítky ČR, zábava, média, 25. prosince, televize, Arabela, Japonsko, Austrálie, Václav Vorlíček, Miloš Macourek, Československá televize, Jižní Korea, Vánoce, Libuše Šafránková, Jiří Lábus, Jana Nagyová, Kolín nad Rýnem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pohádková Arabela zaujala všechny generace a vysílala se i v Austrálii či v Japonsku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.