Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nádraží Praha-Bubny se pod záštitou ministerstva kultury změní v Památník ticha. Připomene osudy Židů za druhé světové války

Novou příspěvkovou organizaci s názvem Památník ticha zřídí ministerstvo kultury. Převezme tak aktivity společnosti, která dosud v objektu bývalého pražského nádraží Bubny pod stejným jménem upozorňovala na židovské transporty během druhé světové války. V dalších letech by měl být zrekonstruována výpravní budova nádraží Praha-Bubny, která bude sloužit tako památník holokaustu. Návrh ministerstva kultury včera schválila vláda.

Památník ticha se stane 30. příspěvkovou organizací ministerstva kultury.

Osudy Židů za druhé světové války

Památník ticha má ukázat osudy židovských obyvatel Prahy za druhé světové války. Jeho hlavní činnost se bude soustředit nejen na dokumentaci transportů z nádraží Bubny do koncentračních a vyhlazovacích táborů a další osudy Židů, ale také na nevratné kulturní proměny Prahy.

Hlavním cílem památníku bude vzdělávání a boj proti xenofobii, antisemitismu a dalším současným extremistickým projevům ve společnosti.

Praha nemá ani 75 let po válce aktivní památník příběhů šoa. Nemá centrum, kde by se dalo v odkazu holokaustu vzdělávat, kde by se vytvořil atraktivní výstavní i vzdělávací program, jaký dnes moderní památníky ve světě mají,“ řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Na stavbu památníku ministerstvo vyčlenilo asi 5,6 milionu korun, dále se počítá s výdaji zhruba deset milionů. 50 milionů ministerstvo vyčlenilo také na vytvoření stálé expozice v památníku. Výdaje na opravu a dostavbu budovy úřad odhaduje až na 200 milionů.

S myšlenkou přebudovat nepoužívané nádraží Praha-Bubny na Památník ticha přišel před lety filmový dokumentarista a ředitel obecně prospěšné společnosti Památník Šoa Praha Pavel Štingl.

Jako první symbolický krok přestavby železniční stanice bylo v roce 2015 odhalení pomníku od Aleše Veselého. Ten nahrazuje obvyklý význam základního kamene. Má podobu koleje, která směřuje k nebi. 

Naposledy si lidé z Památníku ticha i veřejnost připomněli 25. listopadu na nádraží Bubny tragicku událost, při které přišlo v roce 1940 na lodi Patria u haifského přístavu o život 270 lidí ze zhruba 3000 židovských běženců z okupované Evropy. Památku modlitbou uctil i vrchní zemský rabín Karol Sidon.

Bubnování proti mlčící většině dnes připomene první židovský transport z Prahy

První židovský transport z Prahy dnes vpodvečer připomene již tradiční akce Bubnování pro Bubny. Letos se ale uskuteční kvůli pandemii koronaviru online. Na facebookovém profilu Památníku ticha a webu bude spuštěn stream s bubínkovou štafetou a...

Ohodnoť článek

Foto bubny.org

Štítky historie, památník, Památník ticha, holokaust, Praha-Bubny, Ministerstvo kultury České republiky, druhá světová válka, Praha, Lubomír Zaorálek, Karol Sidon, Aleš Veselý, Památník Šoa Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nádraží Praha-Bubny se pod záštitou ministerstva kultury změní v Památník ticha. Připomene osudy Židů za druhé světové války  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.