Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Bubnování proti mlčící většině dnes připomene první židovský transport z Prahy

První židovský transport z Prahy dnes vpodvečer připomene již tradiční akce Bubnování pro Bubny. Letos se ale uskuteční kvůli pandemii koronaviru online. Na facebookovém profilu Památníku ticha a webu bude spuštěn stream s bubínkovou štafetou a sólovým bubnováním perkusisty Jaroslava Kořána bez veřejnosti na nádraží Bubny.

„Mlčící většina byla a je i dnes spolupachatelem událostí, které se neměly stát. Bubnujeme tedy proti tichu pasivního přihlížení i letos, proměnu veřejného happeningu za prázdnotu na místě paměti považujeme pro tuto sezonu za symbolickou," uvedl Pavel Štingl z Památníku ticha.

16. října 1941 byl z Prahy vypraven první židovský transport. Město poprvé zažilo podivný průvod lidí proměněných v čísla, procházející ulicemi z místa registrace na nádraží Bubny. V dalších letech bylo takto vypraveno na 50 000 pražských židů do ghett a koncentračních táborů. Odcházeli za tichého přihlížení spoluobčanů.

Program vyvrcholí ve 20:40 na ČT art koncertem Bennewitzova kvarteta pro Památník ticha předtočeným v prázdné odjezdové hale nádraží Bubny o dva dny dříve. Český komorní soubor zahraje pro televizní diváky skladby Hanse Krásy, Erwina Schulhoffa a Antonína Dvořáka.

Celou akci online zahájí předtočená štafeta studentů Gymnázia Přírodní škola bubnujících v rozestupech na trase válečných transportů od někdejšího Radiotrhu až na nádraží Bubny.

Podzimní program Památníku ticha odstartoval 29. září výstavním cyklem Obrazy a hlasy Bubnů. Vzhledem k aktuálním restrikcím způsobených epidemiologickou situací jsou nyní výstavy v prostorách nádraží uzavřeny. Část podzimního programu je možné sledovat online a podle zájmu škol památník oživí i nabídku vzdělávacích programů.

Autoři | Foto bubny.org

Štítky transport, historie, Židé, holokaust, Praha, pandemie covidu-19, Jaroslav Kořán, Antonín Dvořák, Hans Krása, Ervín Schulhoff, ČT art

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bubnování proti mlčící většině dnes připomene první židovský transport z Prahy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.