Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Uplynulo devět let od smrti Václava Havla. Lidé si jej dnes připomínají srdcem ze svíček i on-line čtením

Dnes je to přesně devět let ode dne, kdy zemřel první polistopadový prezident, dramatik a disident Václav Havel na své chalupě na Hrádečku nedaleko Trutnova. Lidé si jej dnes připomenou zapálenými svíčkami, průvodem na Hrad i povytaženými kalhotami. Část piety se kvůli koronaviru uskuteční také on-line.

Po celý den si Havla mohou lidé připomenout také před jeho chalupou na Hrádečku i na dalších místech po celém Česku.

Srdce ze svíček

Na Jungmannově náměstí připomíná Havlovu památku velké srdce ze svíček. Krátce před polednem na náměstí postávalo několik lidí a svíčky zapalovali. Podle Jakuba Boučka z pořadatelského spolku Politika a Svědomí je účast letos kvůli koronavirové pandemii komornější. Také čtení z Havlova díla i vzpomínání jeho přátel se letos uskuteční pouze on-line. Lidé mohou natočenou četbu či vzpomínku sdílet na facebookovou událost Svíčka pro Václava Havla 2020. Písemný vzkaz pro Havla lze nechat i v dřevěném srdci, které vytvořil sochař Ján Rakytka. Dění na náměstí je přenášeno také on-line.

Na Václava Havla se vzpomínalo i na pražském Vinohradském hřbitově. K Havlovu hrobu zde přišel uctít jeho památku předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a několik dalších zástupců horní komory.

Vzpomínková mše i průvod

V 18 hodin začně také vzpomínková mše v chrámu Panny Marie Sněžné. Ve stejnou dobu začne tradiční vzpomínkový průvod Srdce na Hrad. Jeho účastníci v čele ponesou velké srdce. Průvod vyjde z prostranství před Novou scénou Národního divadla a bude pokračovat přes Újezd a Malostranské náměstí na Hradčanské náměstí. Tam u pomníku Tomáše Garrigua Masaryka promluví například hudebník a bývalý politik Michael Kocáb a spisovatelka, právnička a někdejší disidentka Lenka Marečková.

Podle člena spolku Krátké kalhoty Tomáše Pikoly má organizace dosud hlášeno 14 pietních akcí, a to po celém Česku. Pražský průvod na Hrad je z nich však největší. Vzpomínkvé gesto, tedy ohrnutí kalhot, která odkazuje k Havlovým povytaženým kalhotám při inauguraci v roce 1989, může udělat kdokoliv a kdekoliv bez ohledu na současnou situaci.

Ohodnoť článek

Foto facebook.com/politikaasvedomi

Štítky Václav Havel, srdce, vzpomínka, prezident, on-line čtení, svíčka, Pražský hrad, Hrádeček, Trutnov, chalupa, Česko, smrt, Tomáš Garrigue Masaryk, Miloš Vystrčil, Michael Kocáb, Lenka Marečková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uplynulo devět let od smrti Václava Havla. Lidé si jej dnes připomínají srdcem ze svíček i on-line čtením  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.