Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

PŘEHLEDNĚ: Jak správně roztřídit obaly z vánočních dárků?

Jako indikátor povedených Vánoc můžeme brát kupičky obalů, krabic, krabiček a barevných papírů u odpadkových košů. Zná to asi každý z nás. Víte ale, jak správně obaly po štědrovečerním rozbalování vytřídit?

To, že balící papír patří do modrého kontejneru na papír, asi nikoho nepřekvapí. Jak je to ale například s lepenkovými krabicemi? Zamyslete se, proč ji hned vyhazovat. Namísto balení dárků do papíru můžete krabici zkusit ozdobit a rovnou použít jako originální dárkové balení při další příležitosti. Zkuste třeba přestříkat krabici sprejem s nějakým slavnostním obsahem nebo ještě lépe ji vylepšete koláží ze starých novin a časopisů. Pakliže vám kutilství nevoní, kartonové krabice vytřiďte do modrého kontejneru na třídění papíru.

"Krabice je vhodné před vytříděním do modrého kontejneru rozložit nebo sešlápnout, abychom minimalizovali jejich objem a šetřili tak místo v kontejneru. Totéž platí i u nápojových kartonů, plechovek nebo PET lahví či jiných dutých plastů," říká Lucie Müllerová ze společnosti EKO-KOM, která v ČR zajišťuje provoz systém sběru a recyklace obalových odpadů.

Do kontejneru na papír patří také obálky, ve kterých vám přišly například drobné dárky. Vždy však odstraňte bublinkovou folii, která patří do plastu – tedy do žlutého kontejneru. Pokud se vám „preparace“ dvou různých materiálů nezdaří, vhoďte obálku do směsného odpadu. Naproti tomu malá fóliová okénka, často sloužící k náhledu na informace o adresátovi, není třeba oddělovat.

Kontejner na papír naopak neslouží k vyhazování uhlového, mastného nebo jakkoliv znečištěného papíru. Tyto materiály nelze už nadále recyklovat. Zapomeňte tedy na vhazování promaštěné krabice od vánočních dobrot. To samé platí o termopapíru, na který se tisknou účtenky.

"Dříve vyráběný termopapír obsahoval škodlivé bisfenoly, konkrétně BPA – bisfenol A, který se při standardní recyklaci v papírnách může uvolňovat do technologických vod a tak kontaminovat vyráběný papír. Nově vyráběný termopapír již nesmí tento škodlivý bisfenol obsahovat, ale stále jsou tu však skladové zásoby, které tuto látku ještě obsahují. Pokud tedy není přímo deklarováno, že účtenka je vytištěna na termopapíru bez obsahu bisfenolů, lze ji vytřídit do modrého kontejneru. V opačném případě doporučujeme účtenky a jiné doklady na termopapíru házet prozatím do směsného odpadu," popisuje Lucie Müllerová.

Naopak do žlutého kontejneru můžete bez obav vhodit polystyrenovou výplň krabice. Celofán, tak jako odstřižky lepicích pásek, znečištěné obaly od barev a lepidel, patří do směsného odpadu. Stejně tak tam vyhazujeme i papírové obaly s voskovanou, vysoce lesklou a nástřikovou formou povrchové úpravy. Textilní stuhy a stužky třídíme do kontejneru na textil.

Kapitolou samou pro sebe je lednová likvidace vánočních stromků nebo jejich opadaných torz. V každém případě je vhodnější vánoční stromek jednoduše odložit vedle kontejneru, nikoliv do něho. Takto vyhozené stromky obvykle končí ve spalovnách, kde jsou energeticky využity.

Stromek také ale samozřejmě můžete sami rovnou odvézt do sběrného dvora, spalovny či kompostárny. V případě, že přesto zakoupíte klasický vánoční stromek u některého z řetězců, máte možnost ho vrátit po Vánocích zpět. Asi nejjednodušším řešením je jeho „kremace“ ve vlastním kotli.

Ohodnoť článek

Foto EKO-KOM

Štítky ekokom, třídění, odpad, recyklace, ekologie, Vánoce, dárky, papír, kontejner, EKO-KOM, a.s., Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLEDNĚ: Jak správně roztřídit obaly z vánočních dárků?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.