Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Středa 29. května 2024  |  Svátek má Maxim
Bez reklam

Cenu Michala Velíška letos převzal muž, který zachránil hocha spadlého do septiku

Cenu Michala Velíška včera v Primátorské rezidenci na Mariánském náměstí v Praze převzal pětačtyřicetiletý Petr Marák z Prostějova. Ten letos v srpnu zachránil malého chlapce, který při rodinné oslavě během hry s dětmi spadl za tmy do plného septiku. Ocenění se uděluje na počest střihače televize Nova Michala Velíška, který byl 13. září zabit na Karlově náměstí, když se zastal neznámé mladé ženy.

Do letošního finále porota vybrala z více než 80 nominací také další dva příběhy. Držitele ceny zvolila veřejnost hlasováním na webu.

Plastika anděla pro hrdinu

Letos cenu již popatnácté udělily Nadace ADRA spolu s televizí Nova. Jedná se o plastiku anděla. Všichni finalisté pak obdrželi pamětní medaile. Vedle Petra Maráka to letos byli Pavel Kott, Vlastimil Zajíček a Ivo Raisr.

Kott se Zajíčkem letos v lednu vytáhli z ledové vody čtyřčlennou posádku auta, které po střetu s protijedoucím vozidlem skončilo v rybníku.

Raisr zase loni v září bez jakékoliv předchozí zkušenosti dovezl do bezpečí plně obsazený autobus, jehož řidič zkolaboval při jízdě u Hodkovic nad Mohelkou na Liberecku.

Cena Michala Velíška je určena těm, kteří pomohli zachránit život druhého člověka, ale nejedná se o profesionály, záchranáře, hasiče, vojáky či lékaře.

Včerejší slavnost se kvůli opatření proti šíření koronaviru zúčastnilo pouze povolených deset osob. „To však neznamenalo, že akce byla méně významná. Vždyť statečné postoje je třeba oceňovat stejně rozhodně, jak odhodlaně byly vykonány. Navzdory pandemii,“ sdělila koordinátorka projektů Nadace ADRA Iva Fundová-Macková.

Zastal se dívky, a to se mu stalo osudným

Michal Velíšek se 13. zaří 2005 zastal v parku na pražském Karlově náměstí dívky, kterou obtěžoval a ohrožoval pistolí jedenatřicetiletý recidivista David Lubina. Útočník po Velíškovi, ktrý byl na procházce s roční dcerou v kočárku, dvakrát vystřelil. Velíšek útok nepřežil. Lubina byl odsouzen k 25 letům vězení. V říjnu 2005 Velíška vyznamenal tehdejší prezdident Václav Klaus in  memoriam medailí Za hrdinství.

Ohodnoť článek

Foto prostejov.eu

Štítky společnost, ocenění, Michal Velíšek, cena, záchrana, TV Nova, Praha, Prostějov, Karlovo náměstí, Václav Klaus, septik

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cenu Michala Velíška letos převzal muž, který zachránil hocha spadlého do septiku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.