Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Zanedbaný Rohanský ostrov se dočká revitalizace. Mezi Karlínem a Libní vznikne jeden z největších pražských parků

Vedle nové čtvrti, která vyrůstá na pomezí Karlína a Libně, má vzniknout jeden z největších pražských parků. Hlavní město v meandru Vltavy na území o rozloze 56 hektarů plánuje částečně zachovat městskou divočinu, ale hlavně území postupně upravit pro volnočasové aktivity. Zároveň má toto nové řešení plnit funkci protipovodňové ochrany Prahy. Projekt Rohanský ostrov představí poprvé Institut plánování a rozvoje Prahy (IPR) dnes prostřednictvím on-line streamu z Centra architektury a městského plánování (CAMP).

Atraktivní místo nejen pro bydlení, ale také pro odpočinek

Tato lokalita patřila poslední léta mezi jedny z nejzanedbanějších. V budoucnu by se měla stát atraktivním místem nejen pro bydlení a práci, ale také pro odpočinek. V celé oblasti dosud totiž chybí veřejný prostor pro sport, setkávání a trávení volného času. Hlavní město bude prostřednictvím IPR řešit budoucí podobu Rohanského ostrova spolu s místními aktéry i obyvateli.

Kromě parku čeká území také výstavba tisíce bytů a administrativních prostor, které podél ulice Rohanské nábřeží vznikají v rámci projektu Rohan City.

Přírodní park vznikne v oblasti přibližně poloviny Stromovky a poslední neřešené území v širším centru města tak získá novou podobu. „V rozvoji území chceme vycházet z jeho historie a tradic. Počítáme také s obnovením ostrova, který tu býval po staletí, i když na jiném místě,“ popisuje Petr Hlaváček, první náměstek primátora pro územní rozvoj. „Naší snahou je přiblížit se zpátky k původní říční krajině a podpořit tak kontakt člověka s řekou,“ doplňuje.

Ochrana před povodněmi

Projekt by měl podle náměstka primátora pro životní prostředí Petra Hlubučka přinést nejen další zajištění rekareace v centru města, rozšíření biodiverzity a obnovení přímého kontaktu s řekou, ale také ochranu města před povodněmi. Právě tato lokalita je dlouhodobě součástí protipovodňové ochrany centra města.

Cílem projektu je snížit hladinu Vltavy při povodních a hlavně zpomalit proud řeky. Toho docílíme snížením úrovně terénu a vytvořením nového obtokového ramene řeky. V návaznosti na terénní úpravy bude prostor nového Rohanského ostrova mezi stávající cyklostezkou a korytem Vltavy upraven pro rekreaci,“ vysvětluje Petr Hlubuček. Projekt spojuje vodohospodářskou funkci s místní krajinou a zároveň přináší Pražanům volnočasové vyžití.

Rekonstrukce Libeňského mostu

S rekonstrukcí Libeňského ostrova bude také souviset rekonstrukce Libeňského mostu. Od roku 2022 se tak počítá s opravou právě historického mostu Pavla Janáka, který od roku 1928 spojuje levobřežní čtvrť Holešovice s pravobřežní Libní. Zároveň by měl vzniknout nový inundační most, který bude rovněž součástí protipovodňových opatření. V rámci rekonstrukce dojde také k rozšíření chodníků, vzniku nových cyklopruhů v celé délce mostu a k vybudování zcela nových bezdrátových ramp na Rohanský ostrov.

O podobě parku se rozhodne na základě výběrového řízení se soutěžním dialogem. To bude vypsáno příští rok na podzim a bude trvat přibližně rok.

V současné době připravujeme podklady a zadání pro vyhlášení soutěžního dialogu. Proces bude založen na zapojení veřejnosti a místních aktérů. Zároveň chceme území v následujících měsících Pražanům podrobněji představit a s místními debatovat o jejich potřebách a hodnotách místa. Chystáme komentované procházky, workshopy i výstavu,“ říká Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje.

První představení Rohanského ostrova se uskuteční dnes od 19 hodin v Centru Architektury a Městského Plánování CAMP. Přednášky a následná diskuze budou probíhat on-line na TOMTO ODKAZE.

Ohodnoť článek

Foto praha.eu

Štítky Rohanský ostrov, budoucnost, oprava, Praha 8, Libeňský most, Libeň, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Karlín, projekt, Vltava, Praha, povodeň, Petr Hlubuček, centrum města

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Zanedbaný Rohanský ostrov se dočká revitalizace. Mezi Karlínem a Libní vznikne jeden z největších pražských parků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.