Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Praze se otevřely noclehárny pro bezdomovce. Stoupl zájem i kapacita

V rozšířeném režimu se v Praze v prosinci otevřely zimní noclehárny pro lidi bez domova. K dispozici je 539 míst k přespání, tedy více než loni. Letos se v zařízeních dbá na opatření proti šíření covidu-19, uvedl Martin Šimáček, ředitel Centra sociálních služeb Praha (CSSP), které je hlavním koordinátorem zimních služeb.

Zájem o přespání v určených zařízeních se zvyšuje

Osoby bez přístřeší mohou nyní přenocovat například na lodi Hermes, v noclehárně nedaleko Smíchovského nádraží a v noclehárně Michle. Uvedená místa klienty přijímají po 20:00, v provozu pro klienty jsou do 06:30 nebo do 07:00. Nocleh poskytují i zařízení, která fungují bez omezení.

Zájem o přespání v určených zařízeních se zvyšuje se snižující se teplotou venku. Například na lodi Hermes, která je největší noclehárnou zřizovanou CSSP, v těchto dnech podle Šimáčka přespává asi 100 lidí. Kapacita lodi je až 229 bezdomovců. Podmínkou takové naplněnosti je příznivá epidemiologická situace. Kvůli snaze zamezit šíření covidu-19 se prostory rozdělily do sektorů, snížil se počet lůžek na pokojích a zrušila se společenská místnost.

Celková kapacita se navýšila

Podle ředitele CSSP se letos celková kapacita nocleháren a ubytoven navýšila, v zařízeních provozovaných zapojenými neziskovými organizacemi a CSSP může přespat 539 bezdomovců. V případě nepříznivého počasí a vyšší poptávce o nocleh se otevřou pro noční využití i denní centra. Lidé v nich však stráví noc na židli, nikoliv na lůžku. Ubytování lidem v nouzi poskytují také čtyři humanitární hostely, v nichž podle Šimáčka nyní bydlí asi 200 osob. „Zůstanou zde do jara příštího roku. Podmínkou pobytu v hostelech je intenzivní spolupráce se sociálními pracovníky na zlepšování sociální situace," uvedl.

Na to, že je letos nutné kombinovat zimní opatření s prevencí vůči epidemii, upozornila i radní hlavního města Milena Johnová (Praha Sobě). Sociální pracovníci sledují zdravotní stav klientů a při podezření na nákazu koronavirem klienta nechají otestovat. V případě pozitivního testu se v zařízeních nakažené osoby izolují nebo jsou převezeny do specializovaného zařízení na Vyšehradě, které je určené pro vystonávání z nákazy.

Hlavním koordinátorem zimních služeb je Centrum sociálních služeb Praha (CSSP), které spolupracuje s neziskovými organizacemi jako jsou Naděje, Armáda spásy, komunitní centrum Jako doma či Arcidiecézní charita a Farní charita. Trvání nocleháren a rozšířených provozů denních center záleží podle Johnové na počasí. Letos by měly být v plném provozu předběžně do konce března.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky bezdomovci, sociální, koronavirus, Praha, Centrum sociálních služeb Praha, bezdomovec, COVID-19, Hermès, Milena Johnová, Smíchovské nádraží, Michle, Praha sobě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fik Reifik

Paní Helekalová,asi jste si jaksi nevšimla že jsme v tom "báječném" kapitalismu.....

Pátek, 4. prosince 2020, 23:31Odpovědět

Daniela Helekalová

Proč jsou imigranti bez dokladů, kteří nikdy nepracovali a pracovat nebudou, nikdy u nás neplatili daně a ani nebudou, IHNED PŘEVÁŽENI do zařízení, kde ihned DOSTANOU NAJÍST, jsou krmeni několikrát denně a mají ihned k dispozici ČISTOU POSTEL V TEPLE? Proč naši lidé bez domova jsou ponecháni v mrazu, kde klidně mohou zmrznout a nikomu z našich vládních představitelů to nevadí? Ti naši lidé bez domova i dříve třeba pracovali, odváděli státu daně a ne všichni jsou na ulici jen z vlastní viny. Proč u nás neplatí DOMOVSKÉ PRÁVO, které platilo už za Josefa II., kdy u nás nebyli lidé bez domova. Každá obec měla povinnost se o svého občana postarat, poskytnout mu přístřeší, alespoň jedno jídlo denně a ti lidé zase měli povinnost v rámci svých schopností a svého zdraví pro svoji obec pracovat nebo dělat nějakou potřebnou činnost. Proč u nás máme miliardáře a dolarové milionáře, ale současně existuje mnoho tisíc lidí, kteří nemají nic a jsou na ulici. Proč se náš stát nemá zájem o tyto lidi postarat a vrátit ty, u kterých to lze, zpět do života?

Čtvrtek, 3. prosince 2020, 00:36Odpovědět

Meggie Black

Super obrázek! Jako bych viděl sebe.

Středa, 2. prosince 2020, 12:55Odpovědět

V Praze se otevřely noclehárny pro bezdomovce. Stoupl zájem i kapacita  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.