Počasí dnes15 °C, zítra13 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Praha spustí zimní humanitární pomoc pro lidi bez domova. Naváže na protiepidemická opatření

Hlavní město spustí v úterý 1. prosince obvyklá zimní opatření pro lidi bez domova. Pomoc těmto lidem letos naváže na protiepidemická opatření, kterými hlavní město reaguje na pandemii a vyhlášená omezení. Podle radní Mileny Johnové bude klíčové zapojení sociálních služeb, nevládních neziskových organizací a spolupráce s městskou policií.

Pomáhají také terenní pracovníci

Nepřetržitě monitorovat situaci v Praze budou terénní pracovníci neziskových organizací. Ti zajistí také v případě potřeby převoz osob bez přístřeší do nemocnice či do humanitárního ubytování.

„Terénní pracovníci neziskových organizací už od začátku roku posílili své služby a rozdávají dezinfekci, roušky nebo informují lidi bez domova, kam se mohou obrátit, zejména pokud se potřebují uchýlit do izolace. Nyní budou také informovat o rozšířených možnostech denních center či nocleháren a případně zajistí převoz těchto osob. Děkuji všem, kteří pomáhají chránit zdraví lidí bez domova a tím i zdraví všech Pražanů,“ říká pražská radní pro oblast zdravotnictví a sociální politiky, Milena Johnová.

V provozu bude opět Centrální dispečink, který v režimu 24/7 zprostředkovává lidem bez domova sociální služby.

„Strážníci městské policie jsou do zimních opatření zapojeni a při své každodenní činnosti aktivně lidi bez domova informují o možnostech pražských nocleháren a center,“ uvádí náměstek pražského primátora, Petr Hlubuček.

Praha otevřela zařízení pro lidi bez domova, kteří jsou kvůli koronaviru v izolaci či v karanténě

Od jara Praha postupně pracuje na rozšiřování pobytových míst pro osoby, které jsou v karanténě nebo přímo v izolaci s covidem-19 a jejichž stav nevyžaduje přímo zdravotní péči. Nyní hlavní město otevírá podobné zařízení také pro lidi bez domova, a...

Denní centra i noclehárny

V provozu bude několik nízkoprahových denních center. Ta budou mít rozšířenou otevírací dobu a otevřou se také zimní noclěhárny a celodenní ubytovací kapacity. K dispozici bude dohromady přibližně 450 míst. Kromě toho jsou v provozu humanitární hostely s celkovou kapacitou asi 220 osob a také zařízení, které je určeno pro osoby bez domova s nařízenou karanténou či v izolaci s onemocněním covid-19 s mírnými příznaky. K dispozici je také převozové hygienické vozidlo, které pro hlavní město zajišťuje organizace R-Mosty ve spolupráci s Mediky na ulici.

Zimní pomoc je zpravidla poskytována od 1. prosince do konce března. Některá z opatření v závislosti na vývoji epidemie koronaviru a poklesu venkovních teplot budou uskutečněna dříve.

„S cílem zabezpečit ošetřovatelskou péči pro lidi bez domova, jejichž zdravotní stav to vyžaduje, nebo má vliv na jejich mobilitu, již od loňské zimy posilujeme spolupráci s poskytovateli zdravotních služeb a noční provozy se snažíme více překlápět do celodenních služeb,“ doplňuje Milena Johnová.

Humanitární pomoc koordinuje také letos Centrum sociálních služeb Praha, které spolupracuje například s Armádou spásy, Nadějí, Arcidiecézní charitou nebo komunitním centrem Jako doma.

Ohodnoť článek

Foto praha.eu

Štítky pomoc, charita, koronavirus, lidé bez domova, Praha, bezdomovec, hlavní město, Milena Johnová, nezisková organizace, pandemie covidu-19, Petr Hlubuček, Armáda spásy, Jako doma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha spustí zimní humanitární pomoc pro lidi bez domova. Naváže na protiepidemická opatření  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.