Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Na dvoře Musea Kampa je k vidění graffiti z Křižíkova pavilonu. Aukce jeho fragmentů pomůže potřebným

Deset fragmentů výtvarného díla od Michala Škapy, tzv. muralu, které ještě donedávna zdobily jednu ze stěn Křižíkova pavilonu na Výstavišti, jsou od 18. listopadu až do 8. prosince k vidění na dvorku Musea Kampa. Den nato budou obrazy vydraženy a peníze půjdou na dobročinné účely.

Graffiti se přestěhovalo z Výstaviště

Na graffiti se podílel Michal Škapa alias Tron a Ondřej Vyhnánek alias X Dog, kteří vytvořili obří mural za necelý týden. Ten zabíral 450 metrů čtverečních a měl být na budově Křižíkova pavilonu jen do začátku její rekonstrukce, která se blíží.

FOTO: Rekonstrukce Křižíkových pavilonů a Spirály má zelenou. Zchátralé budovy se promění v reprezentativní prostory

Skoro půl miliardy bude stát rekonstrukce Křižíkových pavilonů a divadla Spirála na pražském Výstavišti. Oprava dostala od městských radních zelenou. Křižíkovy pavilony jsou nyní ve špatném technickém stavu a umožňují jen omezený provoz. Divadlo...

V malbě je možné rozpoznat bájné ztracené město, hlavu složenou z fragmentů, která se chystá vdechnout metropoli nový život, v ruce drží jiskru a kolem víří celý vesmír. Kombinace světa techniky i fantaskní vize byly propojené do jednoho výtvarného celku, ale tak, aby i po rozebrání mohly vybrané desky určené k dražbě fungovat jako samostatné dílo.

FOTO, VIDEO: Podívejte se na vznik unikátního graffiti na pražském Výstavišti. Fragmenty díla pomůžou rodinám ve finanční nouzi

Unikátní graffiti o velikosti 450 metrů čtverečních vzniklo na pražském Výstavišti. Michal Škapa a Ondřej Vyhnánek vytvořili na jedné ze stěn Křižíkova pavilonu dílo inspirované sci-fi literaturou i komiksy. Graffiti (mural) bude na Výstavišti k...

Plocha o takovém rozměru je vždy výzvou a Křižíkovy pavilony jsou zcela unikátní prostor. Navíc má celý mural kvůli brzké plánované rekonstrukci velmi krátkou trvanlivost a z původního Křižíkova pavilonu se zachová jen několik fragmentů, které pak poslouží dobré věci,“ říká Michal Škapa.

Oba umělce máme moc rádi, proto jsme rádi, že aukce zrovna jejich díla pomůže také nám,“ říká zakladatelka nadačního fondu Pink Buble Martina Šmuková, kam peníze z aukce také poputují.

Aukce pomůže dobré věci

Některé části muralu byly vyřezány a vznikly z nich velkoformátové obrazy, které jso teď k vidění v Museu Kampa. Podle předsedy správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových Jiřího Pospíšila se jedná o mimořádnou improvizovanou výstavu, která je pouze na nádvoří, to znamená v prostorech, které je možné otevřít veřejnosti. Samotné muzeum zůstává zavřené.

Mural art je velkoplošná malba na zdi staveb. Muraly mají dlouhou tradici, někdo za ně označuje už pravěké jeskynní malby. V historii mají muraly často výrazný ideologický či propagandistický nádech.

„Je to přesně deset fragmentů, vybírali jsme to částečně podle toho, kde byl vlastně ten motiv nejzajímavější. Zároveň jsme byli lehce omezení technicky, protože dva ty fragmenty jsou skleněné, to je z těch dvou horních řad. Také se nám povedlo jedno sklo rozbít, nebylo jednoduché to vyndat z té fasády. Zbytek je ze spodní řady, podklad byl sololit,“ uvedl Michal Škapa.

Výstavu fragmentů můžete na nádvoří Musea Kampa vidět až do 8. prosince, pak ale velkoformátové obrazy čeká ta nejdůležitější část. Deset vybraných panelů se ve středu 9. prosince vydraží a výtěžek poputuje na podporu dvou organizaci pomáhající rodinám, které jsou kvůli koronaviru ve finanční tísni. Část výtěžku půjde třeba Klubu svobodných matek nebo organizaci Pink Bubble. Ta pomáhá dětem, jejich rodinám a mladým lidem v boji s rakovinou.

Peníze z aukce bychom za normálních okolností využili na pobyty pro onkologické pacienty po léčbě, ale v momentální mimořádné situaci v době koronaviru přicházejí rodiče i pacienti o práci a obracejí se na nás, aby se nedostali do dluhé pasti. My bychom jim pak chtěli právě tímto výtěžkem z aukce pomoci,“ říká Šmuková. 

Peníze nám zasílá také veřejnost, která je skvělá. Jsem až dojatá, jak lidé pomáhají. Nejvíce oceňovaná je u nás pomoc s názvem Nafoukněte bublinu – splňte přání, kdy lidé posílají peníze, aby splnili nemocným pacientům přání. Také jsme vděční všem, kteří se na této charitativní akci podíleli, ať už to byl pražský radní Jan Chabr či Výstaviště, těm všem bychom chtěli mockrat poděkovat,“ uzavírá Šmuková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Museum Kampa

Štítky graffiti, muzeum, Museum Kampa, aukce, charita, rakovina, fragment, pavilon, Michal Škapa, peníze, dražba, Martina Šmuková, pacient, dvůr, Jan Chabr, Museum Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Na dvoře Musea Kampa je k vidění graffiti z Křižíkova pavilonu. Aukce jeho fragmentů pomůže potřebným  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.