Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Modře nasvícený Tančící dům, Petřín či Karolinum dnes večer připomenou práva dětí

Některé významné objekty v zemi se dnes večer rozsvítí do tyrkysové barvy Dětského fondu OSN – UNICEF. Česká republika se tímto způsobem připojí k celosvětovým oslavám výročí Úmluvy o právech dítěte, kterou před 31 lety přijalo Valné shromáždění OSN. Tyrkysovou barvou upozorní na práva dětí mimo jiné Petřínská rozhledna, Tančící dům a Karolinum v Praze, brněnské Mahenovo divadlo či most Miloše Sýkory a vyhlídková věž Nové radnice v Ostravě. Dnes začíná i benefiční aukce pro český UNICEF.

Česká města se přidají k nejslavnějším objektům ve světě, modře se dnes rozsvítí například budova opery v Sydney, Empire State Building v New Yorku, Akropole v Athénách nebo Pantheon v Paříži.

Každé dítě má právo na výživu, vodu a vzdělání

Celosvětová kampaň UNICEF u příležitosti Světového dne dětí připomíná, že každé dítě na světě má právo na výživu, pitnou vodu, ochranu a vzdělání. Letos zdůrazňuje i to, že postavení dětí v řadě zemí zhoršila pandemie koronaviru.

Před 31 lety přijalo Valné shromáždění OSN Úmluvu o právech dítěte, která zaručuje právo na dětství pro každé dítě. Důsledky pandemie covid-19 však ohrožují celou jednu generaci dětí. Omezený přístup k lékařské péči, výpadky ve vzdělání a prohloubení chudoby v některých zemích mohou mít pro děti fatální následky. Cílem letošního Světového dne dětí je na tato rizika upozornit a konkrétními projekty zdravé a šťastné dětství podpořit,“ uvedla ředitelka české pobočky UNICEF Pavla Gomba.

Světový den dětí

UNICEF pomáhá dětem od narození do dospělosti ve více než 190 zemích světa, zajišťuje jim zdravotní péči, výživu, pitnou vodu a hygienu, základní vzdělání i ochranu před násilím a zneužíváním. Činnost organizace je financována výhradně z dobrovolných příspěvků.

Český UNICEF u příležitosti Světového dne dětí současně spouští portál www.ceskoprejedetem.cz, kde mohou lidé z České republiky zveřejňovat svá přání dětem doma i ve světě. Mohou tam i přispět na konkrétní programy organizace, a tím okamžitě proměnit přání dětí ve skutečnost, dodala Gomba.

Dnes také startuje 18. ročník benefiční aukce pro UNICEF, která bude letos kvůli epidemii covidu poprvé on-line. Dražit se bude do 24. listopadu 20:00 na adrese www.aukceunicef.cz. Mezi uměleckými díly je například podepsaná fotografie Jana Saudka, obraz Jiřího Suchého, originální panenka Hany Zárubové a další díla českých umělců a designérů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto UNICEF/Stanislav Hemrle

Štítky ČR, OSN, rodina, sociální, právo, děti, UNICEF, Tančící dům, Petřín, Česko, Miloš Sýkora, Mahenovo divadlo, Praha, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Modře nasvícený Tančící dům, Petřín či Karolinum dnes večer připomenou práva dětí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.