Počasí dnes23 °C, zítra24 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

FOTO: Sci-fi budova pro filharmonii? Praha za světem zatím zaostává

Oslo, Reykjavík, Kodaň či slavná budova Opery v Sydney. Ve městech po celém světě se nacházejí moderní koncertní sály, které se ihned po dostavění staly architektonickými ikonami daného města. Podobné futuristické stavby by se v příštím desetiletí mohla dočkat také Praha, a to v podobě koncertního sálu u stanice metra Vltavská.

Koncertní budova za čtyři miliardy korun

Rudolfinum jako domácí scéna České filharmonie již nestačí, a to ať se jedná o zázemí, počet sedadel i místem na jevišti. I proto tu není možné uvádět impozantní partitury s mimořádně velkým obsazením orchestru.

Stavba koncertního domu nejmodernějších parametrů se sálem, který by pojal zhruba 2000 posluchačů, by podle dřívějších odhadů měla stát přibližně čtyři miliardy korun, přesnější odhad vzejde z připravované studie. Další miliardy korun bude nutné investovat do infrastruktury na Vltavské. Praha momentálně čeká na výsledky studie využitelnosti, kterou zpracovává dánské studio Henning Larsen. Další etapou by mělo být vyhlášení mezinárodní architektonické studie a příprava projektové dokumentace. Výsledky studie by měly být známy na konci tohoto roku.

„Jde o jeden z dalších důležitých kroků, jak být v předstihu dobře připraveni na možný start dalších etap spojených s realizací budovy Vltavské filharmonie. Paralelně s tím se dokončuje studie využitelnosti, což nám následně umožní učinit na úrovni rady a zastupitelstva fundované rozhodnutí,“ uvedl Petr Hlaváček, náměstek primátora Prahy pro oblast územního plánu.

Zastupitelé již v říjnu schválili pořízení změny územního plánu, která se týká celého brownfieldu Bubny-Zátory, kde by měla vzniknout nová čtvrť, jejíž součástí má být i koncertní sál, který má být hlavním impulsem postupné revitalizace této dlouhodobě zanedbané části Prahy.

Jsem rád, že se v přípravě projektu Vltavské filharmonie pokračuje dál. Těším se na výsledky analýzy využitelnosti a věřím, že precizní příprava jednotlivých kroků v tomto složitém procesu posune celý projekt blíže k realizaci,“ řekl Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města (IPR).

V Praze se o stavbě velkého koncertního sálu mluví již desítky let. Nejvíce dialogů bylo o vhodném místě, kde by budova měla stát. V 90. letech mohl sál vzniknout na Letné, a to na místě, kde se rovněž uvažovalo o výstavbě Národní knihovny podle architekta Jana Kaplického. Japonští investoři chtěli stavbu věnovat České filharmonii ke 100. výročí. Tehdejší ministr kultury Milan Uhde a primátor Milan Kondr jejich nabídku odmítli.

Koncertní síň v Reykjavíku nebo budova opery v Kodani

Firmy z konsorcia mají zkušenosti jak s přípravou, tak i s tvorbou projektů špičkových koncertních sálů v Evropě, například koncertní síně Harpa v islandském Reykjavíku nebo Národní opery v dánské Kodani. Podle Andrewa Lange z Henning Larsen Architects je společnost hrdá na to, že může spolupracovat s Prahou, kterou považuje za jedno z nejkrásnějčích měst na světě.

Vedle Prahy se zřejmě dočká nového koncertního sálu také Ostrava. Projekt newyorského studia Steven Holl Architects a Architecture Acts z Prahy zařadil prestižní magazín Architizer mezi deset nejočekávanějších staveb světa.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Institut plánování a rozvoje Prahy, pixabay.com

Štítky architektura, Praha, filharmonie, budoucnost, kultura, Oslo, koncertní síň, Kodaň, Reykjavík, Sydney, projekt, Česká filharmonie, Henning Larsen, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Sci-fi budova pro filharmonii? Praha za světem zatím zaostává  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.