Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Vojačka, která zemřela při pádu vrtulníku, patřila k hasičům z Braníku. Její tělo dnes přiletí do Prahy

České vojenské letadlo dnes do Prahy přepraví tělo rotmistryně Michaely Tiché, která zahynula při čtvrtečním pádu vrtulníku mnohonárodnostních sil na egyptském Sinajském poloostrově. Na kbelském letišti se po příletu uskuteční pieta. Tichá je první českou vojačkou, která zahynula při zahraniční misi.

Michaela Tichá se narodila v roce 1993 a byla příslušnicí 8. úkolového uskupení české armády na Sinaji. Kromě toho, že patřila k armádě, byla Tichá i členka Sboru dobrovolných hasičů Praha-Braník. Právě dobrovolní hasiči z Braníku byli mezi těmi, kteří kondolovali.

Rodině i blízkým zesnulé rotmistryně vyjádřili ve čtvrtek upřímnou soustrast prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš, náčelník českého generálního štábu Aleš Opata i ministr obrany Lubomír Metnar. "Nejhlubší smutek" a kondolence rodinám mrtvých vyjádřilo také izraelské ministerstvo zahraničí.

Vrtulník UH-60 Black Hawk, který byl ve čtvrtek 12. listopadu 2020 na pozorovacím letu, se zřítil nedaleko egyptského letoviska Šarm aš-Šajch. Stroj patřil k misi MFO (Multinational Force and Observers - Mnohonárodní síly a pozorovatelé), která na Sinaji dohlíží na dodržování mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem.

Při havárii zemřelo osm lidí. Kromě české vojačky také jeden Francouz a šest Američanů. Jeden člen mise, rovněž Američan, neštěstí přežil a byl přepraven do nemocnice. Mise MFO zahájila vyšetřování tragédie, vše podle ní zatím nasvědčuje tomu, že šlo o nehodu.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto U.S. Department of Defense Current Photos, Public domain, via Wikimedia Commons

Štítky vrtulník, havárie, Egypt, Praha, Michaela Tichá, Braník, Sinajský poloostrov, Sinaj, Armáda České republiky, sbor dobrovolných hasičů, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Aleš Opata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miloslav Misot

úplně zbytečná smrt..... v Egyptě vládne vojenská junta , která se dostala k moci s pomocí USA , které jsou i patronem Izraele... takže hranice nikdo hlídat nemusí..

Pátek, 13. listopadu 2020, 11:30Odpovědět

Vojačka, která zemřela při pádu vrtulníku, patřila k hasičům z Braníku. Její tělo dnes přiletí do Prahy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.