Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Slavnostní střídání hradní stráže nebo položení věnců na Vítkově. Oslavy vzniku Československa se nesly v komorní atmosféře

Česko si dnes připomnělo vznik samostatného československého státu. Kvůli složité epidemické situaci spojené s koronavirem se však letošní oslavy nesly spíše v komornějším duchu. Většina tradičních akcí byla zrušena a připomínky byly spíš symbolické. Na Pražském hradě se za přísných hygienických opatření uskutečnilo slavnostní střídání Hradní stráže. Představitelé státu si dnešní den připomněli položením věnců na Vítkově. Prezident Miloš Zeman večer zveřejní seznam osobností, kterým se letos rozhodl udělit státní vyznamenání. Následně vystoupí s televizním projevem.

Slavnostní střídání hradní stráže na Pražském hradě

Na Pražském hradě se k připomenutí 102. výročí vyhlášení samostatného československého státu uskutečnilo slavnostní střídání Hradní stráže. Akce v uzavřeném areálu Pražského hradu se uskutečnila za přísných hygienických opatření. Přítomní se museli pohybovat ve vymezených koridorech a mít po celou dobu roušky.

Česká republika si dnes připomíná výročí 102 let od chvíle, kdy bylo na sklonku první světové války vyhlášeno samostatné Československo. Státní svátek 28. října tradičně doprovází řada pietních a slavnostních akcí, letos byla ale většina z nich zrušena kvůli epidemii nového koronaviru.

Střídání stráží z Hradčanského náměstí sledovalo několik desítek lidí, zčásti politiků, kteří přišli položit věnce k soše Tomáše Garrigua Masaryka.

Střídání stráže zahájil příchod členů Hudby Hradní stráže ve slavnostních červených uniformách. Po nich následoval příjezd policejního doprovodu na motocyklech BMW s blikajícími světly. Členové nastupující Hradní stráže převzali od končících kolegů standartu prezidenta ČR a střídaní zakončila státní hymna, kterou zazpíval sólista Hudby Hradní stráže František Zahradníček.

Státní vyznamenání na Pražském hradě až příští rok

Neuskuteční se ani projev prezidenta, který slavnostní akt ve Vladislavském sále na Pražském hradě doprovází. Zeman k národu promluví v předtočeném proslovu, který budou televize vysílat od 20:05.

Vyvrcholením oslav státního svátku byl tradičně slavnostní večer na Pražském hradě, při kterém prezident udílí státní vyznamenání. I když Zeman chtěl původně ceremoniál i přes špatnou situaci kolem epidemie zachovat, rozhodl se nakonec na doporučení zástupců vlády svůj úmysl změnit. Vyznamenání vybraným osobnostem dnes udělí, převezmou ho ale až za rok. Prezident avizoval, že posmrtně ocení například zpěváka Karla Gotta či herce Karla Fialu, mezi vyznamenanými bude i končící ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Státní svátek si Pražský hrad kromě slavnostního střídání Hradní stráže připomněl večerním nasvícením prvního hradního nádvoří. Matyášova brána a přilehlé budovy při něm byly nasvíceny v českých národních barvách.

Historie Hradní stráže

V roce 1990 příslušníci Hradní stráže představili veřejnosti nový ceremoniál slavnostního střídání stráží s hudebním doprovodem a rovněž nové služební i reprezentační uniformy, které vzešly z dílny filmového výtvarníka a malíře Theodora Pištěka.

První jednotka, která střežila sídlo československého prezidenta, byla zřízena 7. prosince 1918. Nejprve Pražský hrad po vzniku Československa střežili sokolové, později je vystřídali legionáři. Za druhé světové války byla stráž zrušena a její úkoly plnilo vládní vojsko. Krátce byla Hradní stráž obnovena v letech 1945 až 1948. Po komunistickém převratu ale její úkoly převzal útvar Sboru národní bezpečnosti, stráž přišla o své výsadní postavení a stala se víceméně symbolickou jednotkou k plnění reprezentačních úkolů. Tradice Hradní stráže byla obnovena až po roce 1989 s nástupem prezidenta Václava Havla na Hrad. Od roku 2004 se Hradní stráž po padesáti letech stala opět profesionálním útvarem.

Zájemci o službu u Hradní stráže musí splňovat řadu nadstandardních požadavků, včetně například předepsané výšky, nesmějí mít vousy a tetování. Musí projít přísnějšími psychotesty, mít výborný zdravotní stav i dobrou fyzickou zdatnost.

Hradní stráž je jednou ze tří složek českých ozbrojených sil, a to vedle armády a Vojenské kanceláře prezidenta republiky (VKPR). Podřízena je náčelníkovi hradní vojenské kanceláře. Tvoří ji přes 700 zaměstnanců, většinou vojáků, ale pracují v ní i civilní zaměstnanci. Za úkol má nejen vnější ostrahu areálu Pražského hradu, ale i hlídání lánského zámku. Vojáci Hradní stráže se jako čestná stráž účastní i reprezentačních a protokolárních aktů, které souvisí s výkony pravomocí prezidenta, tedy třeba jmenování vlády či uvítání státních návštěv.

Politici si připomněli vznik státu položením věnců na Vítkově

Představitelé státu si připomněli vznik samostatného státu položením věnců u hrobu Neznámého vojína na pražském Vítkově. Tradiční pietní akt byl kvůli špatné epidemické situaci zrušen, politici ale na památné místo přijíždějí individuálně. K národnímu památníku jako první dorazil prezident Miloš Zeman, s asi pětiminutovým odstupem následoval předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), dále místopředseda Sněmovny Tomio Okamura (SPD), premiér Andrej Babiš (ANO), ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) či pražský arcibiskup Dominik Duka.

 

Pieta na Vítkově se konala bez vojenských poct, chyběla čestná jednotka, nosiči věnců, vojenská hudba nebo historické prapory. Místo hlídali policisté.

Kvůli složité epidemické situaci nebyl čas příjezdu politiků předem zveřejněn, na Vítkově proto nebyli ani diváci. Zeman dorazil po 10:30 jako první, pět minut po něm následoval Vystrčil. Prezident má po operaci srpnové zlomeniny ruky nadále ortézu, při ceremoniálu využil oporu u člena ochranky.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky Česko, Slovensko, Zeman, historie, 1918, Praha, Československo, Babiš, Vystrčil, věnec, Pražský hrad, Vítkov, Miloš Zeman, Hradní stráž, vznik Československa, státní vyznamenání, státní svátek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavnostní střídání hradní stráže nebo položení věnců na Vítkově. Oslavy vzniku Československa se nesly v komorní atmosféře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.