Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Cenou Arcibiskupství pražského Patria Nostra byl oceněn kostel sv. Václava v Sazovicích

Dnes dopoledne byla na Arcibiskupstvím pražském na Hradčanském náměstí předána Cena Arcibiskupství pražského Patria Nostra. Oceněn byl kostel sv. Václava v Sazovicích. Cenu si z rukou kardinála Dominika Duky převzali starostka Sazovic Edita Hrbáčková, architekt stavby Marek Jan Štěpán a farář Michal Šálek.

Kostel sv. Václava v Sazovicích

Kostel sv. Václava v Sazovicích je unikátní stavbou. Například prestižní časopis Azure jej zařadil mezi deset nejlepších staveb roku 2017. Autor projektu sazovický kostel navrhnul tak, aby svým tvarem odkazoval na půdorys původní svatováclavské svatyně. Půlmetrové zdi rotundy se zužují do několika centimetrů a sbíhají do jednoho bodu jako papírový svitek. Odrážené světlo proniká přes zářezy ve stěnách do jednoduchého a čistého interiéru po měkkých křivkách.

„Byla to pro mě velká čest přebrat takové vyznamenání z rukou kardinála Duky“

Kostel, který místní tak dlouho postrádali, se stal srdcem obce. „Když se začínalo mluvit o stavbě, někteří občané k tomu neměli kladný postoj, ale teď jsme opravdu velmi rádi, že u nás kostel stojí. Je to místo jak pro duchovní chvíle, tak třeba i pro setkávání místních spolků, protože ve spodní části stavby je sál se zázemím, které je využíváno k různým besedám a kulturním akcím obce,“ vysvětluje funkci kostela oceněná starostka Sazovic Edita Hrbáčková.

„Byla to pro mě velká čest přebrat takové vyznamenání z rukou kardinála Duky. Určitě to bude jeden z nezapomenutelných zážitků v životě. Chtěla bych moc poděkovat Spolku pro výstavbu kostela sv. Václava v Sazovicích v čele s paní Marií Rapantovou a největším sponzorům bratrům Pavlovi a Václavovi Miklíkovým,“ uzavřela starostka. Cenu převzali také Ing. arch. Marek Jan Štěpán a farář kostela Michal Šálek.

„Venkov musí zápasit o své postavení ve společnosti“

Ocenění předával Mons. ThLic. Arcibiskup Dominik kardinál Duka O.P. „V současné době musí venkov do jisté míry zápasit o své postavení ve společnosti, protože víc než polovina obyvatel se nastěhovala do měst, ale přitom jsme svědky toho, že i v současné době se venkov obnovuje po všech stránkách. Je to veliká zásluha společenských tendencí, spolků i soukromých zemědělců a pochopitelně i církev má své poslání,“ uvedl kardinál Dominik Duka.

„Blahopřeji všem těm, kteří v této soutěži uspěli, ale děkuji i kolektivu Patria Nostra za jejich aktivity,“ uzavřel kardinál Duka.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto kostel-sazovice.cz,

Štítky ocenění, Ceny Patria Nostra, Ceny Jože Plečnika, Cena Arcibiskupství pražského, kostel, Sazovice, biskupství, Dominik Duka, kardinál, Marek Jan Štěpán, Hradčanské náměstí, Stavba roku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fucik Leos

Určitě stojí za pozornost i Kostel blahoslavené Marie Restituty v Brně na Lesné. https://cs.wikipedia.org/wiki/Kostel_blahoslaven%C3%A9_Marie_Restituty

Pátek, 16. října 2020, 18:02Odpovědět

Cenou Arcibiskupství pražského Patria Nostra byl oceněn kostel sv. Václava v Sazovicích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.