Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

TÝDEN V PRAZE: Online přednáška o našich datech v souvislosti se soukromím či přednáška o češtině

Vzhledem k vládním opatřením bude na dalších minimálně 14 dnů prakticky zastavena kultura nejen v Praze, ale také v celé zemi. Ovšem i v této době se přece jen některé akce uskuteční, a to formou online přenosu nebo ze záznamu, který bude následně dostupný online. Pojďte se se mnou podívat, co všechno se příští týden bude v rámci Prahy on-line dít a u čeho byste určitě neměli chybět.

Státní hranice a právo (on-line debata)

12. října od 20:00 hodin, online na facebooku MUZEUM PAMĚTI XX. STOLETÍ

Hranice jsou jedním ze znaků suverenity státu. Jak se v průběhu 20. století na území dnešní ČR měnilo zákonné vymezení státních hranic? Jak lze pojímat lidská a občanská práva v kolizi se snahou totalitního státu kontrolovat a věznit své obyvatelstvo? Proč neumožní totalitní režimy opozici legálně zemi opustit? A je uzavírání hranic dnes v souladu s moderním pojetím liberálního státu?

Na tyto a další otázky odpoví v dalším díle naší online debatní série ústavní právníci a právní historici Jan Kuklík, Jan Kysela a Věra Honusková. Moderuje Jan Wintr.

Big data – komfort versus soukromí | Debata online

13. října od 18:30 do 20:00, online na facebooku ČESKÝ ROZHLAS PLUS

Facebook, Google a další internetoví giganti nás možná znají víc než naši nejbližší. Vědí, za co utrácíme, jaké jsou naše politické preference i sexuální orientace. Algoritmy nám pak nabízejí relevantní příspěvky a reklamy. Takzvaná big data jsou podle týdeníku Economist dnešní nejcennější komoditou. Data o svých obyvatelích používá řada vlád v boji proti covidu-19, zejména k monitorování nakažených a trasování jejich kontaktů.

Je bezpečné, když vlády používají naše data v boji proti koronaviru? Co všechno o sobě sdělujeme v digitálním světě? Jak se obchoduje s tzv. velkými daty? Přicházíme kvůli vlastnímu komfortu na internetu o své soukromí? A lze se tomu bránit, aniž bychom museli být offline?

Hosté budou předseda České pirátské strany Ivan Bartoš, datový analytik František Vrabel, proděkanka Fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně Barbora Bühnová, advokátka Monika Mareková a odborník na umělou inteligenci Tomáš Mikolov.

Debata s Respektem: Ženská práva v době krize

13. října od 19:00 do 21:00 online na facebooku KNIHOVNA VÁCLAVA HAVLA

Diskuse redaktorů týdeníku Respektu a jejich hostů na aktuální téma. Hosty budou socioložka Marcela Linková, Johanna Nejedlová, spoluzakladatelka organizace Konsent, a právnička Pavla Špondrová.

Moderuje Silvie Lauder. Pořad můžete sledovat živě na facebooku Knihovny Václava Havla, poté naleznete záznam na www.havelchannel.cz.

On-line přednáška o češtině: Mgr. Marie Kopřivová, Ph.D.

15. října od 18:00 do 19:00 na TOMTO ODKAZE

Česká centra zvou ke sledování on-line přednášky o češtině Mgr. Marie Kopřivové, Ph.D. z Ústavu Českého národního korpusu FF UK s názvem Nedělej Zagorku! aneb Zdroje nových frazémů v češtině.

Objevit nové frazémy v češtině je těžší než objevit jednotlivá slova. Tato spojení jsou nenápadnější, méně častá, zpočátku se tváří jako nahodilá spojení více slov. A hlavně si dlouho nemůžeme být jisti, že se skutečně frazémy stanou, tedy že je Češi budou používat a budou jim rozumět. Přednáška se zaměří na to, jakými cestami se dnes do češtiny tyto víceslovné jednotky dostávají, a pokusí se ukázat i některé „vítěze“, kteří v současné češtině zůstávají. Spolu s posluchači se zamyslíme i nad tím, proč se jim to podařilo.

Přednáška bude vysílána v českém jazyce přes platformu Zoom ve čtvrtek 15. 10. 2020 v 18:00 českého času. Stream přednášky bude živě vysílán také na Facebooku Českých center.

Pro sledování přednášky se zaregistrujte na TOMTO ODKAZE. Na e-mail uvedený v registraci Vám v den vysílání přijde odkaz, kde si přednášku spustíte.

Právě probíhají

Sluneční králové s egyptologem Miroslavem Bártou

Nikdy předtím je Egypt nezapůjčil do zahraničí. Nyní jsou památky z doby třetího až prvního tisíciletí před naším letopočtem v historické budově Národního muzea. Výstava Sluneční králové představuje nejdůležitější archeologické objevy československých a českých expedic ve starověkém pohřebišti v Abúsíru. A nyní se výstavou můžete projít také online, a to s egyptologem Miroslavem Bártou. Poslechněte si osmidílný seriál ZDE.

Festival vědy

online od 3. září do 30. listopadu na TOMTO ODKAZE

Osmý ročník populárního festivalu se tento rok uskuteční online. Poprvé máte možnost navštívit všechny expozice a zhlédnout nejrůznější vědecké pokusy z pohodlí Vašeho domova. Nebudete si moci na vědu přímo „sáhnout“, ale pohled virtuálníma očima přinese jiné, vzrušující a obohacující zážitky.

Oblíbený Festival vědy se letos uskuteční on-line. Je zdarma a bez registrace

Již osmý ročník Festivalu vědy začíná dnes 3. září a potrvá až do 30. listopadu. Akce věnovaná popularizaci vědy se obvykle koná na Vítězném náměstí. Letos to však bude kvůli koronaviru jinak a festival se bude konat on-line. Téma letošního...

Ohodnoť článek

Foto prixbohemia.rozhlas.cz

Štítky týden v Praze, on-line, internet, kultura, přednáška, Praha, Facebook, Knihovna Václava Havla, Miroslav Bárta, Google, Česko, 5. dynastie, Masarykova univerzita, Národní muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TÝDEN V PRAZE: Online přednáška o našich datech v souvislosti se soukromím či přednáška o češtině  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.