Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Byty v Praze nikdy nebyly dražší, ale stále je po nich poptávka, říká realitní makléř

Tempo růstu cen starších bytů ve třetím čtvrtletí letošního roku ve srovnání s předchozím čtvrtletím jen lehce zpomalilo. Realitní makléř Jan Štohanzl odpovídá na otázky, zda je právě teď vhodná doba ke koupi menšího staršího bytu v Praze a jestli se aktuálně nízké ceny pronájmů budou vracet do původních vyšších cenových hladin.

Tempo růstu cen starších bytů ve třetím čtvrtletí letošního roku ve srovnání s předchozím čtvrtletím jen lehce zpomalilo. Průměrná cena bytů ve třetím čtvrtletí letošního roku vzrostla v Praze o 3 procenta a mimo Prahu až o 6 procent v porovnaní s cenami ve druhém čtvrtletí letošního roku. To je o něco pomaleji než za předchozí čtvrtletí.

Odborník z oboru říká, že levně už bylo a je věcí názoru, zda je právě teď vhodná doba ke koupi menšího staršího bytu v Praze. „Ceny rostou kontinuálně od prvního kvartálu roku 2015. Zažíváme rychlý růst cen a ten je plošný. Investiční byty, do kterých dispozičně spadají například 2+kk nebo 2+1, rostou ještě rychleji než rodinné bydlení,“ uvedl realitní makléř Jan Štohanzl ze společnosti Remax.

Podle odborníka nelze říct, že by v těchto dnech bylo výhodné někde v Praze koupit investiční byt. „Tyto byty nikdy nebyly dražší ale stále je po nich neuvěřitelná poptávka ze strany investorů. Jsou to nákupy bytů, ve kterých nebydlí majitel, ale ten je dál pronajímá,“ vysvětluje makléř a dodává, že v současnosti opravdu spíš není vhodná doba na koupi menšího bytu v Praze.

Meziročně je trend růstu cen bytů v České republice až o 12 procent. V Praze je roční růst cen mírně pomalejší, a to o 9 procent. Mimo Prahu se naopak růst cen bytů vyšplhal až na 18 procent.

Průměrné ceny bytů v cihlových domech v Praze ve třetím čtvrtletí poprvé přesáhly cenu 92 tisíc korun za metr čtvereční podlahové plochy. V panelových domech cena průměrného metru čtverečního bytu přesáhla už 76 tisíc korun.

Pronájem bytu

Situace u pronájmů je výrazně jiná, protože průměrné ceny nájmů jsou v Praze nyní o 2 procenta nižší než v stejném období roku 2019. „Na trh přišlo asi deset tisíc bytů, které sloužily ke krátkodobým pronájmům typu Airbnb nebo Booking. Paradoxně bylo období, kdy byly byty v Praze 1 a Praze 2 výrazně levnější než byty mimo centrum. Dalo se bydlet levněji na Stromáku než v Modřanech,“ uvádí příklad Jan Štohanzl a vysvětluje, že v lokalitách, kde se prolínaly služby pro krátkodobé pronájmy s normálním bydlením, a tam, kde nebyly vůbec, se trh přizpůsobil a ceny také klesly.

Ceny pronájmů se pravděpodobně budou zvyšovat, pokud se vrátí cestovní ruch. „Je velmi těžké dělat takové prognózy. Realitní trh je pomalá entita, procesy se nedějí rychle s výjimkou covidu, to byla mimořádnost. Majitelé začnou tlačit na to, aby ceny zase rostly a je otázka, zda na to nájemníci přistoupí. Já bych to očekával, ale na druhou stranu je možné, že nemovistosti začnou v příštím roce zlevňovat. Je však nutné dodat, že tohle je opravdu věštění z křišťálové koule,“ doplnil Štohanzl.

Průměrné ceny nájmů bytu v Praze ve třetím čtvrtletí klesly pod 270 korun za metr čtvereční podlahové plochy za měsíc. Nejvyšší historické ceny pronájmů byly na přelomu roku 2019 a 2020, a to těsně pod 300 korun za metr čtvereční a měsíc nájmu.

Jan Štohanzl doplnil, že na grafech je zajímavé, že pro Prahu se vycházelo na dostatečném statistickém vzorku a jsou skutečně aktuální. „Jsou v nich zahrnuté i kontrakty, které jsou čertvě podepsané. Pokud se někdo v republice chce kouknout na aktuální data, má jedinečnou příležistot právě díky našim grafům,“ uzavřel Štohanzl.

Mimo Prahu jsou dopady na průměrné ceny nájmů mírnější a v meziročním srovnání dosáhly ceny nájmu růstu o 4 procenta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky byty, bydlení, ceny, Praha, realitní makléř, Jan Štohanzl, metr čtvereční, Airbnb, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítězslav Tománek

Tak poptávka asi bude, když to ve velkém skupují rusáci a jiný jim podobní kteří pak byty pronajmou za přemrštěnou cenu. V Praze pořád bude někdo potřebovat bydlet. A jelikož ani ta korona realitní trh nijak neovlivnila a je stále v normálu https://archiv.ihned.cz/c1-66523870-realitni-trh-ocima-petra-morcinka-majitele-m-m-reality-holding tak ceny budou asi nadále jenom stoupat.

Čtvrtek, 7. ledna 2021, 13:23Odpovědět

Mirek Sekera

jake byty? vzdyt se stavi 1kk, 2kk a malo kdy 3kk a velmi vyjimecne 4kk. male byty jdou na odbyt? ted ne,pac nejdou pronajmout zahranicni klientele ktera tady neni a nejaky ten mesic jeste nebude. Koupit byt za 5mega a bydlet jako sardinka? nebo za 9-11mega a mit 2 pokoje? to je super bydleni v klecich pro slepice. ty se budou mit mnohem lepe,klece se zakazi a daji se do nich lide.

Čtvrtek, 15. října 2020, 22:45Odpovědět

Byty v Praze nikdy nebyly dražší, ale stále je po nich poptávka, říká realitní makléř  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.