Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Divadle pod Palmovkou dnes zavzpomínali na nedožité 95. narozeniny Jana Skopečka

Dnes, 19. září, by se oblíbený český herec, zakládající a dlouholetý člen souboru Divadla pod Palmovkou, Jan Skopeček dožil 95 let. V pražském Divadle pod Palmovkou dnes Skopečkovi vzdali hold prostřednictvím pietního místa přímo v divadle. Od 18 hodin byla v prostoru u poklady umístěna vzpomínková kniha, do které mohli zájemci napsat svůj vzkaz. Následující týden bude kniha k dispozici ve foyer divadla.

 „Bylo nám nesmírně líto, když jsme se v červenci dozvěděli o smrti předního českého herce a jednoho ze zakladatelů Divadla pod Palmovkou Jana Skopečka. Vzhledem k tomu, že v létě je divadlo zavřené, neměli jsme možnost zrealizovat pietní akci dříve. Pana Skopečka si v divadle moc vážíme a srdečně zvu všechny, aby se s námi podělili o vzpomínky a zážitky, které si pamatují. Na místě budou také fotografie z divadelních rolí, které u nás Jan Skopeček ztvárnil,“ říká Michal Lang, ředitel Divadla pod Palmovkou.

Tajně hrál v ochotnickém divadle

Jan Skopeček se narodil 19. září 1925 v Litoměřicích. Zde studoval na přání otce obchodní školu, ale potají hrál v ochotníckém divadle. V roce 1942 neuspěl u zkoušek na konzervatoř, a tak začal pracovat v továrně. Pro svůj částečný židovský původ prožil na konci války sedm měsíců v koncentračních táborech Kleinstein a Osterode.

Zákaz hraní ve filmech

Po konci války působil v Přerově, Brně nebo v Jihlavě. Právě tady se seznámil se svou budoucí manželkou, herečkou Věrou Tichánkovou. V roce 1948 oba odešli do Prahy, kde spolu s dalšími herci stáli u právě vznikajícího Divadla Žizkov, které se posléze přemístilo do Libně (od roku 1951 pod názvem Divadlo S. K. Neumanna, dnes Divadlo pod Palmovkou). V divadle zůstal s výjimkou základní vojenské službě věrný až do konce své aktivní herecké kariéry. V roce 1968 za svůj názor o sovětské okupaci (později otištěný a nazvaný Dopis Brežněvovi) dostal Skopeček zákaz hraní ve filmech, který trval až do roku 1973.

Skoro tři stovky divadelních rolí

Během své divadelní kariéry Skopeček ztvárnil dohromady více než 290 divadelních rolí. Byly mu svěřovány hlavně charakterní role, které byly spojené s jemnou komikou. Prakticky nikdy nehrál milovníky. Diváci ho mohli vidět v shakespearovských hrách Veselé paničky windsorské a Sen noci svatojánské, Goldoniho veselohře Sluha dvou pánů anebo v klasických tuzemských kusech typu Naši furianti, Hrátky s čertem či Fidlovačka.

Skopeček byl také autorem dvou divadelních adaptací a vzpomínkové knihy Jak jsem potkal slona.

Po odchodu do důchodu hrál pod Palmovkou občas jako host (například v klasikách Lakomec nebo Zelňačka), pohostinsky působil a působí i v dalších divadlech. Například ve Strašnickém divadle si zahrál v inscenaci Körnerova Údolí včel v Divadle Archa v inscenaci Havlova Odcházení. 

Chlap v chalupě i dědeček z Kameňáku

V roce 2013 vyšla jeho autobiografická kniha Jan Skopeček o sobě. Za své působení v divadle získal v roce 1962 Cenu hlavního města Prahy, v roce 1995 od Nadace Život umělce cenu Senior Prix. V roce 2017 obrdžel od prezidenta Medaili Za zásluhy o stát v oblasti umění.

Skopeček zvtvárnil rovněž okolo 150 rolí filmových, které byly povětšinou epizodní. Hrával často zahradníky, sluhy nebo komorníky. Jeho zřejmě nejslavnější rolí je předseda JZD Potůček z televizního seriálu Tři chlapi v chalupě (1962–1963) a filmů Tři chlapi po roce (1964) a Tři chlapi na cestách (1973). Větší role měl kupříkladu ve filmech Fantom Morrisvillu (1966), Parta hic (1976), Marečku, podejte mi pero! (1976), Císař a tambor (1998), Kameňák (2003) nebo v televizních seriálech Rodina Bláhova (1959), Sňatky z rozumu (1968) či Hříšní lidé města pražského (epizoda Kaprova smrt, 1969).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook Divadlo pod Palmovkou

Štítky Jan Skopeček, výročí, Divadlo pod Palmovkou, kultura, divadlo, Palmovka, kniha, herec, film, Leonid Iljič Brežněv, Kameňák, Praha, Věra Tichánková, Strašnické divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Divadle pod Palmovkou dnes zavzpomínali na nedožité 95. narozeniny Jana Skopečka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.