Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO: Pražské vodovody a kanalizace nasazují nový vůz na bioCNG. Jako první ve střední Evropě

Pražské vodovody a kanalizace rozšiřují svůj vozový park o recyklační vůz s pohonem na bioCNG. Jedná se o první vůz tohoto typu ve střední Evropě. Stál necelých 13 milionů korun.

Necelých 13 milionů. Tolik stál nový recyklační vůz na vysokotlaký proplach a čištění kanalizace. Vůz jezdí na bioCNG a má ročně ušetřit zhruba 10 tun oxidu uhličitého. CNG je zkratka pro stlačený plyn, jehož hlavní složkou je metan a vyrábí se z obnovitelných zdrojů bioplynu, jakým je například plyn vznikající přirozeně při čištění odpadních vod.

„Jsem rád, že klimatický závazek hlavního města Prahy o snižování emisí oxidu uhličitého nám pomáhají naplňovat i naše městské firmy. O to víc mě těší, že Pražské vodovody a kanalizace jsou první ve střední Evropě, kdo bude pro provoz takového vozidla využívat bioCNG,“ uvedl náměstek primátora hlavního města Prahy pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček.

„Jsme velmi rádi, že právě PVK získaly tento vůz jako první a že můžeme otestovat nejmodernější technologii. Od nákupu vozu si slibujeme úsporu provozních nákladů a výrazně nižší zátěž životního prostředí v hlavním městě,“ prohlásil generální ředitel PVK Petr Mrkos a dodal, že se čistící vůz bude pohybovat především v širším centru metropole. Pokud se vůz osvědčí, zauvažuje PVK o koupi dalších kusů.

„PVK využívají vozy s pohonem na CNG již několik let se záměrem postupného nahrazení celého vozového parku na CNG,“ uvedl mluvčího magistrátu Víta Hofman a dodal, že nový vůz vypustí do pražského ovzduší o 58 procent méně škodlivin než auto s naftovým motorem. 

V současné době se z bioplynu v pražské Ústřední čistírně odpadních vod vyrábí elektřina, ale již příští rok se začne s výstavbou jednotky umožňující úpravu bioplynu na bioCNG, který bude využíván k pohonu vozidel PVK.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát HMP

Štítky bioCNG, Pražské vodovody a kanalizace, nový vůz, střední Evropa, hlavní město, bioplyn, stlačený zemní plyn, Praha, Petr Hlubuček, Vít Hofman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Pražské vodovody a kanalizace nasazují nový vůz na bioCNG. Jako první ve střední Evropě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.