Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Krátkodobé pronájmy v Praze může zničit regulace, stěžují si provozovatelé ubytování

Krátkodobé pronájmy v Praze podle všeho přežijí koronakrizi. Zničit je však podle samotných provozovatelů ubytování v soukromí může nesmyslná regulace ze strany vedení města. Jejich teorii podporují i někteří ekonomové, kteří vidí v omezování platforem typu Airbnb také morální problém.

Loni přijelo do Prahy 8,03 milionu turistů. Strávili zde 18,46 milionu nocí a průměrná délka pobytu byla 2,29 noci. Praha generuje 60,3 procenta z celkového HDP České republiky v oblasti turismu. Letos zaznamenala metropole úbytek turistů už v prvním čtvrtletí roku, i když protikoronavirová opatření začala platit zhruba v polovině března. V pražských hotelech, kempech a penzionech se ubytovalo 1,104 milionu hostů, tedy o 27,4 procenta méně než před rokem.

„Zatímco ve světě, například ve Španělsku a Barceloně, se nyní v důsledku koronaviru snaží přilákat turisty rozvolněním podmínek pro fungování platforem krátkodobého ubytování typu Airbnb, Praha se vydává opačným směrem. Regulace hlavního města Prahy nejen, že z ekonomického hlediska přichází v nejhorší možnou dobu, ale je problematická i morálně, neboť omezuje svobodné podnikání a podněcuje vytváření šedé zóny,“ říká ekonom Lukáš Kovanda.

Krátkodobé pronájmy typu Airbnb v první polovině roku silně zasáhla koronavirová opatření. V letních měsících se situace pomalu vrací do normálu. To ukázal průzkum mezi členskými firmami České asociace pronajímatelů a ubytování v soukromí. Plánované restrikce a omezení ubytování ze strany města mohou být podle členů mnohem větší ránou, než samotný koronavirus.

Airbnb se z koronavirové krize vzpamatuje, míní ekonom. Náběh do stavu před pandemií bude delší

Provozovatelé krátkodobých pronájmů zažívají krušné časy. Aktuální koronavirová krize uzavřela hranice a tím se zastavil příliv zahraničních turistů, kteří tvoří nejpočetnější část klientů. Podle ekonoma a ředitele výzkumu Centra ekonomických a...

„Oproti době opatření proti šíření koronaviru pozorujeme nárůst poptávky. Obsazenost a s ní související cena za ubytování se však, spíše než obvyklému sezónnímu stavu, blíží běžné vedlejší zimní sezóně. Odhadem budeme na čtyřiceti procentech výkonnosti z minulých let. Lze pozorovat zájem turistů ze zahraničí, avšak zatím jde zejména o sousední země v dojezdové vzdálenosti,“ uvedl předseda asociace Matěj Koutný.

Podle něho počet bytů, které jsou v nabídce krátkodobého pronájmu v Praze, není ani cenotvorný, ani neomezuje nabídku bydlení. Jejich počet se navíc v důsledku koronakrize ještě zmenšil. Řada bytů přešla na dlouhodobé pronájmy. V Praze bylo před koronakrizí kolem šesti tisíc bytů v nabídce krátkodobého pronájmu.

Airbnb jen některé dny v roce?

Vedení hlavního města navrhuje, aby obce mohly určit období, kdy by bylo ubytování tohoto typu zakázáno, a také omezit počet současně ubytovaných osob či určit maximální počet dní v roce, kdy by bylo možné byty pro tyto účely využívat. To se nelíbí České asociaci pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí, která provozovatele krátkodobých pronájmů zastupuje.

„Cílem je, aby se u nás slušně podnikalo a dalo se tu také slušně žít,“ shrnula ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) po červencovém jednání k tématu sdíleného ubytování, kterého se zúčastnili zástupci ministerstva pro místní rozvoj, hlavního města a podnikatelů v tomto odvětví.

Na ubytovací platformy typu Airbnb zejména v centru města si podle vedení Prahy stěžují místní obyvatelé. Nelíbí se jim časté střídání hostů a jejich hlučné chování. Nová opatření ale podle asociace situaci nezlepší.

Podle Koutného něho by hlavní město mělo především dohlížet na dodržování již zavedených nařízení. „Opakovaně žádáme Prahu i Ministerstvo pro místní rozvoj, aby nejprve dohlédli na dodržování aktuálně platných zákonů a až poté je upravovali. Ubytování v soukromí netrpí nedostatkem regulace, jen nedostatečným dohledem ze strany úřadů. Ty nově mají silný nástroj v podobě informační povinnosti platforem sdíleného ubytování, který ještě ani nebyl řádně vyzkoušen,“ dodal.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky Praha, Airbnb, turismus, koronavirus, ČAPUS, Matěj Koutný, Klára Dostálová, Lukáš Kovanda, regulace, koronavirová krize, hlavní město, COVID-19, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Česko, Španělsko, Barcelona

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krátkodobé pronájmy v Praze může zničit regulace, stěžují si provozovatelé ubytování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.