Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Sloní samičky poprvé strávily několik hodin s otcem. Jak si společný čas užili?

V pražské zoologické zahradě to žije. Minulý týden tam samičky slona indického Lakuna a Amalee, které přišly na svět letos na jaře, poprvé strávily několik hodin se svým otcem Ankhorem. Setkaly se s ním sice již dříve, doposud ale vždy pouze přes hrazení oddělených výběhů. Toto poprvé si všichni užili.

„Obě slůňata dosáhla váhy téměř 250 kilogramů a jsou už dostatečně pohybově zdatná, proto jsme se rozhodli, že vyzkoušíme, jak na sebe budou navzájem reagovat s otcem,“ vysvětlil kurátor chovu savců Zoo Praha Pavel Brandl.

Do travnatého výběhu chovatelé vypustili nejprve slůňata s matkami Janitou a Tamarou a vzápětí je následoval samec Ankhor. Ten se zajímal spíše o připravené krmení a dospělé samice, nicméně malé slonice se neostýchaly opakovaně přicházet do jeho těsné blízkosti a dotýkat se ho choboty.

Sloni indičtí kdysi obývali rozsáhlé území od Sýrie po Indonésii. V 94 procentech areálu však byli vyhubeni a dnes je jejich výskyt pouze ostrůvkovitý. Hlavními příčinami úbytku slonů jsou střety s lidmi a ztráta přirozeného prostředí.

„Celý průběh byl pozitivní a velmi klidný,“ zhodnotil setkání vrchní chovatel slonů Martin Kristen„Ankhor je na mláďata zvyklý, ať už z Prahy nebo ze svého předchozího působiště, a vnímá je kladně. Lakuna a Amalee byly samozřejmě zvědavé; napoprvé ovšem ještě nevěděly, co si k Ankhorovi můžou dovolit, takže tam byly dva momenty, kdy je odstrčil – například když se k němu přiblížily zezadu. Pro slůňata je to nová zkušenost, kterou se učí.“

Spojování samic a mláďat se samcem, které pro slony představuje změnu a zpestření denního režimu, budou chovatelé příležitostně opakovat. Lakunu a Amalee přitom čeká tento týden další novinka – poprvé budou moci společně s matkami strávit noc venku. Jejich starší bratři Max a Rudi této možnosti využívají pravidelně. Jakmile se oteplí, nechávají jim chovatelé přes noc otevřenou stáj, aby se sloní samečci mohli sami rozhodnout, zda chtějí být uvnitř, nebo ve výběhu. Přes den tráví Max a Rudi většinu času s Ankhorem, což je pro všechny výhodné uspořádání – dospělý slon bujné mladé samce zklidňuje a představuje pro ně přirozený vzor.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tereza Mrhálková, Václav Šilha

Štítky slon indický, mláďata, ZOO Praha, zvířata, jaro, Sýrie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sloní samičky poprvé strávily několik hodin s otcem. Jak si společný čas užili?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.