Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Za svobodné Bělorusko. V Praze se dnes bude opět demonstrovat

V Praze se bude během neděle opět demonstrovat za svobodné Bělorusko. V 18:00 se sejdou demonstranti na Staroměstském náměstí, aby vyjádřili solidaritu s demonstranty v Minsku a dalších běloruských městech. Akce organizují čeští občané spolu s Bělorusy, z nichž mnozí odešli v minulosti ze země kvůli režimu diktátora Lukašenka.

V Praze odhadovaná účast přesahuje 1,8 tisíc lidí a přes 9 tisíc o akci projevilo zájem. Shromáždění podpořila také iniciativa Milion chvilek pro demokracii.

„Naším hlavním požadavkem je aktivní tlak české vlády na rychlejší a rozhodnější postup ve spolupráci s ostatními státy EU. Sankce a další nástroje jsou důležitou možností: jak v případě diktátora Běloruska, tak proti případné intervenci Ruska. Statečné lidi v Bělorusku chceme na závěr podpořit také velkou společnou akcí s vlajkou,” shrnul jeden z organizátorů pražské demonstrace Michal Majzner.

Mezi řečníky budou například senátoři Václav Láska, Pavel Fischer a Václav Hampl, ředitel knihovny Václava Havla Michael Žantovský, europoslanci Luděk Niedermayer a Mikuláš Peksa, poslanci Miroslava Němcová a Jan Lipavský, zástupkyně běloruské menšiny v Radě vlády Alena Kovářová či básník slam poetry Robert Netuka alias Tukan.

Foto Jirka Hanušová

Štítky ČR, Bělorusko, demonstrace, Praha, Brno, Alexandr Grigorjevič Lukašenko, Minsk, Staroměstské náměstí, Evropská unie, Vláda ČR, Milion Chvilek, Rusko, Václav Láska

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za svobodné Bělorusko. V Praze se dnes bude opět demonstrovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.