Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Praha stále eviduje dva státní podniky v likvidaci

Pražský magistrát má stále dva státní podniky, které jsou v likvidaci. Jsou to firmy Sady, lesy a zahradnictví Praha a Státní statek hlavního města Prahy. Podniky byly na město převedeny po revoluci v roce 1989. Kdy budou oba definitivně zlikvidovány, není mimo jiné kvůli soudním sporům jasné. Vyplývá to z informativního dokumentu, který vypracovali magistrátní úředníci. V minulosti likvidoval desítky státních podniků nejen magistrát, ale také radnice městských částí.

V případě Sadů, lesů a zahradnictví podle dokumentu nebyla uspořádána v druhém pololetí 2019 žádná veřejná dražba majetku, k němuž má dosud likvidovaná firma práva. Na účtech měla společnost k loňskému 31. prosinci zhruba 23 301 korun. Podnik měl dva zaměstnance včetně likvidátora.

Ukončení likvidace Státního statku komplikuje velké množství neukončených soudních sporů u nemovitého majetku. Konec likvidace proto podle dokumentu nelze odhadnout. Podnik má čtyři zaměstnance. K letošnímu 30. červnu byl stav pohledávek ve výši asi 409 123 korun a závazky 749 394 korun.

Státní podnik je možné zrušit několika způsoby, a to rozdělením, sloučením, splynutím, zrušením bez likvidace nebo likvidací zrušeného podniku. V případě města musí být zrušení státního podniku schváleno zastupitelstvem, neboť zakladatelem byl v minulosti ústřední orgán státní správy nebo národní výbor.

Praha měla ve správě původně více než desítku státních podniků, u kterých musela provést jejich likvidaci. Ukončeno bylo například fungování společností Pražská kanalizace a vodní toky, Stavební podnik oprav a služen a Pražské vodárny. Všechny podniky dostala Praha v minulosti od státu do správy.

Kromě magistrátu se s likvidací bývalých státních podniků potýkají také městské části. Například Praha 7 dokončuje likvidaci Bytového podniku "Za nás byly všechny náležitosti dokončeny, likvidátor nyní řeší poslední kroky týkající se vyřazení z registru. K tomu by mělo dojít v nejbližších týdnech," uvedl mluvčí Martin Vokuš.

Autoři | Foto praha.eu

Štítky ČR, hospodářství, správa, Praha, státní podnik, Pražský magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha stále eviduje dva státní podniky v likvidaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.