Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Průvod v Praze upozornil na pronásledování Fa-lun-kung

Průvod s pochodovou kapelou dnes v Praze upozornil na pronásledování příznivců meditačního hnutí Fa-lun-kung (Falun Gong) v Číně. Centrem metropole prošly podle odhadů asi tři stovky jeho příznivců, do Česka kvůli akci přijeli lidé i z několika evropských zemí. Protestní akce zástupci hnutí pořádají pravidelně, většinou ale například formou protestu u čínského velvyslanectví.

"Průvod pořádáme, abychom upozornili na již 21 let trvající brutální represe čínského režimu vůči milionům lidí, kteří se věnují meditační praxi Fa-lun-kung v Číně," uvedla předsedkyně Asociace Falun Gong České republiky Veronika Sunová. Zároveň se podle ní organizátoři chtějí oproti jiným akcím s kolemjdoucími podělit o pozitivní energii hudby pochodové kapely, pohybů tanečnic či vlnících se draků.

Průvodu se zúčastnila pochodová kapela, kterou tvoří příznivci hnutí z několika evropských zemí. Další účastníci nesli transparenty s nápisy odsuzujícími čínské represe proti hnutí nebo fotografie jejich obětí. Zároveň přihlížejícím lidem, kteří si se zájmem průvod fotili a natáčeli, rozdávali informační letáky.

Průvod začal u Pražského hradu na Hradčanském náměstí, poté se vydal na asi dvouhodinový pochod do centra města na Staroměstské náměstí.

Meditační praxe Fa-lun-kung pochází z buddhismu. Vznikla v roce 1992 a v krátké době si ji po světě oblíbily miliony lidí. Zahrnuje pomalá, energetická cvičení a klade důraz na hodnoty pravdivosti, soucitu a snášenlivosti. Věnují se jí lidé ve více než stovce zemí.

Původně hnutí v Číně podporovala i vláda, od července 1999 jsou ale jeho členové perzekvováni. Jednou ze záminek k postavení hnutí mimo zákon byla před 21 lety mírumilovná demonstrace zhruba 10 tisíc jeho přívrženců před vládním komplexem v Pekingu, na které požadovali oficiální uznání pro své duchovní hnutí. Čínští komunisté v hnutí spatřují politickou hrozbu. Jedním z důvodů je údajně to, že za sedm let se meditačnímu cvičení začalo věnovat více lidí, než bylo členů komunistické strany.

Autoři | Foto Falun Gong Info

Štítky ČR, Čína, víra, právo, demonstrace, lidská, protest, Praha, Fa-lun-kung, hudební skupina, Česko, Peking, Pražský hrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průvod v Praze upozornil na pronásledování Fa-lun-kung  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.