Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na "devítce" by mohla vyrůst nová městská čtvrť. Součástí by byla i nová školka a ordinace

Na Nové Harfě v Praze 9 by mohla vyrůst nová městská čtvrť. Podle nové urbanistické studie tohoto území by 49 procent plochy zabíraly veřejné prostory včetně parku. Součástí by byla i nová mateřská škola a prostory pro ordinace lékařů. K výstavbě je nutná změna funkčního využití území. Novinářům to dnes řekla mluvčí Prahy 9 Marie Kurková.

"Urbanistická studie týkající se transformace území Nová Harfa v Hloubětíně je první vlaštovkou, která komplexně řeší přerod brownfieldu v živou městskou část," uvedl starosta Prahy 9 Jan Jarolím (ODS/Svobodní). "V tomto případě se nám podařilo dohodnout konsensus mezi vlastníky pozemků a obyvateli okolí," dodal.

Podle vzniklé studie, kterou připravil ateliér m4 architekti, budou veřejné prostory zabírat 49 procent plochy vymezené ulicemi Poděbradská, U Elektry a Modrého. Veřejný park by se podle dokumentu měl rozkládat na 11 tisíc metrech čtverečních. Dalších 22 tisíc metrů čtverečních by podle plánů radnice měly zaujmout prostory určené k pronájmu jako ordinace lékařů či kanceláře decentralizovaného úřadu. Na Nové Harfě by měla být vybudována také mateřská škola se čtyřmi třídami, nové obchody a byty.

Praha 9 nyní požaduje změnu využití území. Na místě je nyní možné postavit prostory pro okolí nerušící výrobu a služby, takže pro umožnění výstavby naplánované městské čtvrti by území muselo být klasifikováno jako všeobecně obytné. "Starosta (Prahy 9 Jan Jarolím) nyní studii předložil Institutu plánování a rozvoje hlavního města (IPR) a odboru územního rozvoje magistrátu, které budou změnu funkce řešit," řekla Kurková s tím, že na navrhované přeměně části Hloubětína se shodlo všech 11 majitelů pozemků, na nichž by nová čtvrť měla vyrůst. Pokud by byla požadovaná změna provedena, mohlo by se podle Kurkové okolo roku 2030 začít stavět.

Rozvojové studie vzniknou i na navazující území v oblasti Harfy. Na svém zasedání, které se konalo na konci července, to schválili radní městské části. Urbanistické studie budou dílem architektů ze společností QARTA ARCHITEKTURA a m4 architekti.

Městská část Praha 9 se skládá z historických čtvrtí Vysočany, Prosek, Střížkov, Hloubětín, Hrdlořezy a části Libně. Má rozlohu 1386 hektarů a žije zde asi 55 tisíc obyvatel.

Autoři | Foto Praha 9

Štítky ČR, stavby, správa, Praha, Nová Harfa, Marie Kurková, městská část, Jan Jarolím, architekt, Hloubětín, ODS, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, lékař, stavba, mateřská škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na "devítce" by mohla vyrůst nová městská čtvrť. Součástí by byla i nová školka a ordinace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.