Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Který projekt adaptovaný na změnu klimatu je nejlepší? Hlasovat můžete i vy

Pro nejlepší projekty, které pomáhají městu, budovám a krajině adaptovat se na změnu klimatu, mohou lidé od včerejška hlasovat v anketě Adapterra Awards. Porota letos vybrala 21 finalistů. Hlasování včera zahájili ve Valdštejnské zahradě v Praze zástupci pořadatelské Nadace Partnerství a Senátu.

Soutěž Adapterra Awards hledá inspirativní projekty, které pomáhají přizpůsobit naše města, domy a krajinu klimatické změně. Jejím prostřednictvím se daří vytvářet unikátní databázi nejlepších příkladů adaptačních opatření, ve které najde inspiraci domácí kutil i odborník.

Finálové projekty se týkají pěti oblastí. Kategorie „Volná krajina“ zahrnuje především budování tůní a mokřadů, spadá do ní ale i budování příměstských parků. "Zároveň je tam vidět i druhá tendence, a to je změna způsobu hospodaření," uvedl Martin Ander z Nadace Partnerství. V kategorii soutěží například pražský projekt Plužiny, ve kterém umožnilo hlavní město změnit způsoby hospodaření na městských pozemcích, Biocentrum Mokroš na okraji obce Mořice nebo enviromentální park Škrlovec na sídlišti Olšava v Uherském Brodě.

Další kategorie cílí na zastavěná území a podle Andera tam spadá především promyšlené a šetrné využívání vody na sídlištích, parcích, náměstích a návsích. V této souvislosti jako příklad uvedl náves v Bratčicích na Brněnsku, kde je dešťová voda sváděna do biotopu sloužícího k rekreaci, nebo revitalizaci pražské Stromovky.

Mezi soutěžními projekty jsou i administrativní stavby. Jednou z nich je budova ČSOB v Praze Radlicích, která pro chlazení i vytápění využívá soustavu tepelných čerpadel a dešťovou vodu využívá k závlaze zelených střech i okolní zeleně. Ander zmínil rovněž brněnský areál Svatopetrská, kde se brownfield přeměnil na pasivní obytnou a administrativní budovu.

Poslední kategorií jsou rodinné domy. Zastupuje je například moderní dřevostavba v podhůří Jizerských hor, která využívá obnovitelné zdroje energie, nebo Máchův statek na Strakonicku. Vedle kořenové čistírny odpadních vod, kterou využívá k závlaze, má i zahradu se starými odrůdami ovocných dřevin.

Hlasovat může každý

O druhý ročník soutěže byl veliký zájem. Přihlásilo se rekordních 78 projektů, z nichž 22 bylo z Prahy. Porota pak vybrala 21 finalistů, kteří se nyní utkají v hlasování, které potrvá do konce září. Vítězové si svá ocenění převezmou 4. listopadu na celostátní konferenci věnované adaptačním opatřením v Praze. Všechny kvalitní projekty pak získají místo v inspirační databázi Adapterra a v průvodci nejlepšími adaptačními projekty letošního roku. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Adapterra Awards

Štítky Adapterra Awards, soutěž, životní prostředí, ekologie, projekt, klimatické změny, Praha, Nadace Partnerství, Martin Ander, Československá obchodní banka, Mořice, Uherský Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Který projekt adaptovaný na změnu klimatu je nejlepší? Hlasovat můžete i vy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.