Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Cemix: Čistota, skladovatelnost venku, prodloužená expirace, recyklace. Nové PE obaly přináší řadu výhod

PR článek

Nestává se příliš často, aby výrobce suchých stavebních směsí přišel se zásadní novinkou, která by ovlivnila způsob nakládání s materiálem před jeho vlastní aplikací. Snad jen občas se objevil facelift designu obalu, který měl za cíl především přitáhnout pozornost a poskytnout zákazníkovi všechny důležité a zákonem předepsané informace. Nyní je však na trhu novinka společnosti LB Cemix, která zacházení s materiálem ještě více usnadní a zjednoduší. Suché stavební směsi Cemix jsou nyní baleny ve zcela nových plně recyklovatelných polyethylenových pytlích. Více v rozhovoru s Václavem Dvořákem, výrobně-technickým ředitelem.

Co je na nových polyethylenových pytlích tak převratného?
Koupí-li si zákazník ve stavebninách nebo hobby marketu pytel malty, omítky nebo lepidla, potýká se někdy při vlastní dopravě s prašností a nečistotami. Pokud zrovna nemá k dispozici pracovní dodávku, čeká jej zpravidla čištění interiéru zavazadlového prostoru, což bývá většinou nezábavná práce. Polyethylenové pytle tomu však učiní přítrž. Skladování a transport jakékoliv suché stavební směsi je nyní zcela bezprašné, podobně jako například u dlouhodobě zaběhlých balení zahrádkářské zeminy. A to vše i bez ušpiněných rukou.

Jaké jsou další výhody nových obalů?
Nový způsob balení suchých stavebních směsí do polyethylenových pytlů přináší uživateli ještě další velkou výhodu, a tou je odolnost vůči vlhkosti. To znamená, že pytle lze bez problémů skladovat přímo v exteriéru, aniž by došlo ke změně vlastností produktu nebo dokonce k jeho znehodnocení. S tím souvisí i prodloužení expirační doby, což je velmi důležité vzhledem k vývoji stavebních prací a nečekaným okolnostem, jež stavba v průběhu přináší. Může například dojít k časovému posunu a realizátor pak nemusí mít starosti a řešit náhradní suché uskladnění. To vše znamená dlouhodobou jistotu kvality materiálu, a nakonec úsporu peněz a pochopitelně i času. Obsah celého pytle je také bezezbytku a snadněji zužitkován.

Je třeba ještě poznamenat, že polyethylenové pytle nemění vlastnosti působením povětrnostních podmínek, mají velmi dlouhou živostnost, jsou pružné a odolné proti mrazu. V současné době se vyrábějí zásadně z recyklátu, takže mají charakter ekologického výrobku a jsou rovněž 100% recyklovatelné.

Pojďme se vrátit na začátek… Kdy jste začali přemýšlet, že nahradíte původní baličku?
V Loděnici jsme měli úplně nejstarší baličku fungující od roku 1994. Určitě naplnila nejvíce pytlů ze všech našich baliček. Byla také jedinečná svojí plnící technologií, protože se jednalo o turbínovou baličku. Na ostatních provozech máme baličky tlakové. Z důvodu opotřebovanosti a limitů, které mělo turbínové plnění, se začala zvažovat výměna už v roce 2007.

Kdy jste dospěli k rozhodnutí o nové baličce?
Před třemi lety jsme začali řešit, zda opět koupit baličku na papírové ventilové pytle a pokračovat tak ve stávajícím, konzervativním způsobu balení, nebo zkusit něco nového, inovativního. Obrovskou interní diskuzi vyvolalo téma polyethylenové (PE) pytle. Nešlo jen o interní diskuzi, ale týkalo se to celé divize stavebních hmot Lasselsberger Group. Nakonec jsme dospěli k závěru, že přechod na balení do PE nám dává smysl.

Má PE balení výhody i po výrobní stránce?
Plnění do PE pytlů je nesrovnatelně čistší proces. Znamená snížení prašnosti ve výrobě, žádné úsypy na paletizaci (tudíž snížení opotřebení pohyblivých částí). Odpadá obtížné ruční nasazování pytlů, na jednom nekonečném rukávu může být až 3 000 kusů pytlů. Balička má zásobu obalů na výrobu až 75 t hotových výrobků. Výhodou je i úspora skladovacích míst na prázdné obaly. Papírových pytlů na jedné paletě je maximálně 5 000 ks, PE pytlů až 12 000 ks. Velkým tématem byla otázka ekologie, ale i ta vychází pro PE obaly pozitivně. PE obaly jsou vyrobeny jen z polyethylenu, tudíž jsou 100% recyklovatelné. Lze z nich vyrobit tzv. „re-granulát“, který se pak používá při výrobě PE produktů. Příkladem této recyklace jsou naše vlastní PE pytle, na jejichž výrobu bylo použito 50 % tohoto re-granulátu.

Kdy tedy padlo definitivní rozhodnutí o koupi baličky na PE obaly?
V dubnu loňského roku, a pak začalo hledání dodavatele. Ve hře byli tři, ale pouze balička od firmy H&B splnila naše požadavky, což nám výrobce předvedl na zkouškách. Následně nám také umožnil vidět tuto baličku v reálném provozu u firmy Henkel. V říjnu 2019 tedy došlo k objednání první baličky na PE pro závod Loděnice.

A co bylo dál? Jaký byl další postup?
Před námi stál další úkol - vybrat dodavatele PE obalů. Jak se brzy ukázalo, tak alfou a omegou PE obalů je systém odvětrání, respektive odvedení přebytečného vzduchu po naplnění. Zde může být buď obyčejná perforace, nebo sofistikované labyrintové systémy – tzv. „tunýlky“. Protože chceme mít maximální vodotěsnost našich PE obalů, zvolili jsme cestu labyrintů. Po konzultaci s výrobcem baličky jsme se nakonec rozhodli pro německého dodavatele, který má patentované nejlepší technické řešení tohoto odvětrání.

Dotkla se výměny koronavirová krize, nebo se vše stihlo ještě před ní?
Spuštění výměny baličky byloa naplánováno na 30. březen letošního roku. V rámci přípravy na odstávku závod Loděnice doslova přeplnil svoje skladovaní kapacity. Malty byly uloženy dokonce i na průjezdových komunikacích, což nemile nesli hlavně řidiči kamionů, protože to místy bylo takzvaně „na zrcátka“. Ještě před spuštěním výměny zasáhla koronavirová krize.

A jak to celé probíhalo?
Celá akce pak byla spuštěna 6. dubna demontáží stávající technologie. Hned v druhém týdnu realizace se projevily problémy související s Covid-19. Montážní firmě „uvízla“ část pracovníků na Slovensku a ti nám citelně chyběli v Loděnicích, což se projevilo několikadenním výpadkem prací po Velikonocích. V následujících týdnech se podařilo významně posílit stavy pracovníků a tento „skluz“ jsme začali dohánět. Kvůli koronavirovým omezením jsme do Loděnice nedostali technika ze zahraničí a kompletní instalace nové baličky byla na nás, což jsme se ctí zvládli a k 21. týdnu jsme byli připraveni začít s oživováním a testováním. V této fázi již byla přítomnost techniků od dodavatele naprosto nezbytná, ale dostat v době koronavirových omezení cizince do ČR se nakonec ukázalo jako jeden z nejtěžších úkolů. Ve finále se podařilo techniky do Loděnice dostat a mohlo začít oživování baličky. V úterý 26. května jsme naplnili první pytel a hned následující den jsme se dokonce dostali k první souvislé zkušební výrobě.

Takže nakonec vše dopadlo podle plánu?
Naše představa uvést Loděnice zpět do provozu v polovině června se naplnila. Překonání výpadku v Loděnici bylo velkou výzvou pro kolegy na ostatních výrobních závodech. Chtěl bych poděkovat všem lidem ve výrobě v Čebíně, Nové Vsi a Studénce, že za cenu práce přesčas a o víkendech zvládli ustát nápor prodeje ke spokojenosti všech našich zákazníků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky obaly, čistota, výroba, recyklace, materiál, Václav Dvořák, LB Cemix, Loděnice, koronavirová krize, Velikonoce, Henkel AG & Co. KGaA, Česko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cemix: Čistota, skladovatelnost venku, prodloužená expirace, recyklace. Nové PE obaly přináší řadu výhod  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.