Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Muzeum Kampa se v sobotu otevřelo. Přišlo přes dvě stě lidí

Muzeum Kampa, které se v Praze po červencovém požáru znovu otevřelo veřejnosti, v sobotu přivítalo 235 návštěvníků. Lidé si mohou prohlédnout výstavu Alfonse Muchy a Pasty Onera a stálou expozici Františka Kupky a Otto Gutfreunda. Část muzea je stále nepřístupná. Výpadek vstupného za dobu uzavření muzea půjde do milionů korun. Řekli to předseda správní Nadace Jana a Medy Mládkových Jiří Pospíšil a Jana Pelouchová z vnějších vztahů muzea. Požár vypukl 15. července v technické místnosti muzea. Kouř poškodil horní patra včetně depozitáře. Opravy potrvají několik měsíců.

Pelouchová řekla, že sobotní návštěvnost byla vzhledem k horkému počasí "prima". Podle ní byl celý den v muzeu bez problémů. Výstava Elusive Fusion, tedy nepolapitelné spojení, začala v červnu a reflektuje body, které díla Alfonse Muchy a Pasty Onera spojují. Je to například fascinace elegancí, přepychem či témata krásy a touhy po dokonalosti.

Muzeum láká na 25 nejznámějších Muchových plakátů, včetně děl spjatých s francouzskou divadelní hvězdou Sarah Bernhardtovou, a více než desítku děl Pasty Onera. Umělec, vzešlý ze street artu, si v nich hraje s odkazy na ikonické produkty, například parfémy či alkohol. Pro něj i Muchu je typická i fascinace ženskou tváří. Na to poukazuje například část femme fatale, další cílí na témata gest, smyslů či svádění ve vystavených pracích. K vidění je i Muchovo velkoformátové plátno Doba římská a příchod Slovanů, které vytvořil pro Světovou výstavu v Paříži v roce 1900.

Pospíšil ČTK řekl, že výstava, která začala v červnu, vypadá stejně jako před požárem, prostory prošli odborníci. Sály dalo muzeum vyklidit, dezinfikovat a vymalovat. Sanována byla i uzavřená část, kde se podle Pospíšila stěhují díla z depozitáře. Kouř sice žádné umělecké dílo neponičil, asi dvě třetiny děl sbírky nadace pokryl mazlavý popílek.

Restaurátorské práce, které zaberou zhruba půl roku, už začaly. „Začali jsme tím nejjednodušším, očistou kovových a umělohmotných uměleckých děl, kde je možné povrch chemicky ošetřit. Teď přijde na řadu debata o tom, jak ošetřit jednotlivá plátna. Nejtěžší bude zásah do papíru a papírmašových objektů," uvedl Pospíšil.

Dříve uvedl, že škoda na zasažených dílech je dva až tři miliony korun, na budově přes deset milionů. Muzeum se potýká i s výpadkem vstupného, které tvoří důležitý zdroj jeho příjmů.

„Víkend před požárem byla návštěvnost každý den od 300 do 500 lidí. Při takové návštěvnosti je to vstupné 70.000 až 100.000 denně," řekl Pospíšil. Možnou ztrátu odhadl na 1,5 milionu korun.

Kdy by mohlo muzeum získat pomoc v milionech, kterou mu minulý týden přislíbil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), Pospíšil neví. Část škody pokryje pojistka, muzeum vyhlásilo i sbírku, jež by měla pomoci s plánovanou výstavou děl sochaře a malíře Vladimíra Janouška.

Objekt budoucího muzea získala Praha od státu v roce 1997 a sběratelka Meda Mládková si Sovovy mlýny pronajala od města na 99 let. Sbírka obsahuje přes 220 obrazů a kreseb Františka Kupky, 16 soch Otto Gutfreunda a přes 1000 děl českých a slovenských výtvarníků z let 1965 až 1985. Svou sbírku před smrtí v roce 2002 věnoval nadaci Mládkových významný český básník, výtvarník a sběratel umění Jiří Kolář.

Autoři | Foto Facebook Museum Kampa

Štítky muzeum, požár, otevření, Kampa, Museum Kampa, Alfons Mucha, výstava, František Kupka, Otto Gutfreund, Praha, Museum Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových, Sarah Bernhardt, Lubomír Zaorálek, Jiří Kolář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum Kampa se v sobotu otevřelo. Přišlo přes dvě stě lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.