Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na pražské radnici bude od pondělí vlát duhová vlajka na podporu LGBT komunity

V následujícím týdnu proběhne v Praze festival Prague Pride, který se koná každoročně v srpnu od roku 2011. V současné době patří Prague Pride mezi největší kulturní akce v České republice. V pondělí bude na budovu Nové radnice vyvěšena duhová vlajka.

V pondělí bude vyvěšena duhová vlajka

V pondělí v devět hodin ráno bude na budovu Nové radnice vyvěšena duhová vlajka festivalu Prague Pride. Slavnostního vyvěšení na primátorském balkoně Nové radnice se zúčastní náměstek primátora hl. m. Prahy Petr Hlubuček, radní Hana Třeštíková a Vít Šimral a předseda spolku Prague Pride Czeslaw Walek.

Festival Prague Pride se koná každoročně v srpnu již od roku 2011. Byl to původní důvod založení spolku Prague Pride, u jehož zrodu stáli čeští LGBT aktivisté a expati dlouhodobě žijící v Praze. V současné době patří Prague Pride mezi největší kulturní akce v České republice.

Průvod je zrušen, o zahájení však fanoušci nepřijdou

Festival trvá týden a pravidelně představuje přes stovku kulturních i společenských, veřejných diskusí a debat, sportovních událostí i duchovních setkání. Vrcholem týdne Prague Pride je sobotní průvod Prahou, jehož se účastní desítky tisíc lidí. Festival se koná pod záštitou pražských primátorů a primátorek, od roku 2015 kráčela primátorka Adriana Krnáčová v čele průvodu. V roce 2018 se do Pride Parade zapojila nizozemská poslankyně Evropského parlamentu Sophie in't Veld. Průvodu se účastní politici a političky, členové politických stran, zaměstnanci firem, rodiče a přátelé LGBT lidí, kteří tak veřejně vyjadřují podporu rovným právům bez ohledu na sexuální orientaci nebo genderovou identitu.

Duhová vlajka zavlála na budově magistrátu poprvé v roce 2019, kdy ji oficiálně vyvěsil primátor Zdeněk Hřib. Petřínská rozhledna i Tančící dům byly nasviceny v duhových barvách. Letos byl průvod zrušen, o tradiční zahájení však nadšenci nepřijdou. „Jsme rádi, že koronavirová krize pominula natolik, že jsme se nemuseli vzdát tradičního zahájení festivalu na Střeleckém ostrově! Letošní akce se ale ponese v komorním duchu,“ uvedli organizátoři.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MHMP

Štítky LGBT, vlajka, duhová, Praha, Prague Pride, radnice, festival, Česko, Petr Hlubuček, Hana Třeštíková, Vít Šimral, Czeslaw Walek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Na pražské radnici bude od pondělí vlát duhová vlajka na podporu LGBT komunity  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.